Jan Vávra: Co ve smlouvě není

14.12.2013 15:30

Ačkoli se politici budoucí vládní koalice tváří, že koaliční smlouva je definitivně domluvena a pokud jde o program, panuje všeobecná shoda, jejich vlastní prohlášení naznačují, že podstatné problémy jsou pořád otevřeny. Přitom právě rychlá domluva na budoucí vládě by byla za současné vnitropolitické situace více než potřebná. Země nutně potřebuje legitimní a stabilní vládu.

Jan Vávra: Co ve smlouvě není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Vítězem se zatím zdá být Andrej Babiš, jehož hlavním zájmem je zařídit nejvýhodnější podmínky pro velkopodnikatele a který teď těží ze situace, kdy Bohuslav Sobotka potřebuje rychle složit vládu, a proto nejvíc ustupuje.  

Podle dlouhodobé znalosti naší politické scény, kam se hnutí ANO – přes své předvolební proklamace - rychle zařadilo lze očekávat, že skutečný střet nastane až s rozdělováním vládních křesel a jejich obsazováním konkrétními politiky. Další hráčem, který určitě zamíchá kartami, bude prezident Zeman, který bude zkoumat odbornou způsobilost jednotlivých kandidátů. Pokud se rozhodne neakceptovat některé navržené ministry, což je více než pravděpodobné, nastane dlouhé čekání na rozhodnutí Ústavního soudu, na který se jedna ze stran bude muset obrátit. Druhou možností je, že Bohuslav Sobotka ustoupí a navrhne nové kandidáty. Taková rošáda ovšem může zamíchat s již dohodnutým rozdělením křesel, protože třeba za odmítnutého Jiřího Dienstbiera jako ministra pověřeného řízením legislativní rady vlády bude Sobotka těžko navrhovat jiného člena ČSSD.  

Mnohem zásadnější je ale to, co ve smlouvě není. Avizovaný postup nové vlády v nejbližším období se dá shrnout slovy „něco zkusíme a pak se uvidí“. To se týká nejvíce otázky daní a obecně financí, tedy nikoli nedůležité součásti vládní agendy. Přitom stará poučka praví, že nepopulární věci – kam zvyšování daní nepochybně patří – musí každá vláda udělat okamžitě po svém nástupu, aby se případný profit z těchto opatření projevil ještě během stejného volebního období. Stejně tak politici tří stran nenaznačili, jak chtějí dosáhnout tak výrazných úspor v provozu státu, což se zatím žádné pravicové vládě, ohánějící se teoriemi o malém státě nepodařilo. Naopak státní správa utěšeně bobtnala. Ale třeba dokáží manažeři Agrofertu státním úředníkům vysvětlit, že mají pracovat více a brát za to méně peněz.  

Takový postup může být dán nezkušeností lidí z ANO, jejichž předvolební sliby zatím určovala najatá marketinková agentura, nikoli že by vycházely z promyšleného a ve straně prodiskutovaného programu. Stejně dobře ale může mít takové chování racionální jádro a politici budoucí vládní koalice počítají s tím, že mohou brzy nastat předčasné volby.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…