Jan Vávra: Komunisté vyrazili do boje

23.08.2013 22:18

Tak nám začala volební kampaň. Jako první se vzpamatovali komunisté, ostatně jako již v minulosti po několikáté. Takže až si budou zoufalí pravicoví komentátoři klást za dva měsíce otázku, proč zase tolik lidí volilo komunisty, zde je jedno z možných vysvětlení.

Jan Vávra: Komunisté vyrazili do boje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Komunisté – bohužel - stále ovládají umění boje o vědomí lidí - což je každá volební kampaň – mnohem lépe než ostatní. Nejde jen o naši dříve slavnou pravici, která si teď líže rány a přemýšlí, co by voličům nabídla. V soupeření s komunisty o hlasy svých voličů zaspala především ČSSD.

Komunisté vyrazili do boje s jasným a jednoznačně formulovaným požadavkem, který budou po volbách v případě spolupráce levice chtít. Bude to celonárodní referendum o již schváleném zákonu, podle něhož se má vydat majetek církvím. Tento zákon, který přijala svými hlasy Nečasova vláda a který posvětil i Ústavní soud – přes nesouhlasné stanovisko čtyř soudců – je u veřejnosti krajně nepopulární. Nesouhlasí s ním nejen krizí a hospodářskou politikou minulé vlády zdecimované levicové voličstvo, ale ke způsobu jeho provedení mají výhrady i středoví a pravicoví voliči.

Odpor proti církevním restitucím bylo velké téma sociální demokracie, které ji tímto komunisté doslova ukradli. Vzhledem k tomu, že publikum i média mají mimořádně krátkou paměť, málokdo si bude pamatovat, kolik krve sociální demokracie v boji proti restitucím prolila. Komunisté šikovně oslovili levicový elektorát a nastolili téma, se kterým se ostatní budou muset vyrovnat.

Iniciativa komunistů ovšem neoslabuje jen sociální demokracii. TOP 09 – jako hlavní propagátor restitucí - je bude muset bránit, což jí bezesporu oslabí.

Jediným vysvětlením zásadového postoje TOP 09 by byla neformální dohoda, kterou vedení strany uzavřelo s českým primasem Dukou, že katoličtí kněží v různých rozhovorech se svými ovečkami nenápadně povedou věřící k podpoře Schwarzenberga a Kalouska. Pokud by se k tomu ovšem církev propůjčila, bylo by to nefér minimálně vůči další křesťanské straně, kterou je KDU.

Jestliže se téma církevních restitucí stane díky našim komunistům jedním z důležitých témat kampaně, oslabí to i hlavní strategii TOP 09, kterou má být obrana parlamentní demokracie vůči autoritativnímu a autokratickému prezidentovi. To je ostatně téma, které může bodovat pouze u skalních příznivců pravice.

Většina populace pokládá poslance – a s nimi celou parlamentní demokracii – za neužitečnou žvanírnu a vítá, když s nimi lidový prezident hodlá zatočit a udělat pořádek. Za to si ovšem mohou politické strany samy, stejně jako za ztrátu nástupu do kampaně. Tak dlouho řešili, kdo bude na jakém místě kandidátky, až jim uteklo to hlavní, o co v každé kampani jde.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…