Jan Vávra: Konec euforie z předčasných voleb

14.08.2013 15:23

Náhlá euforie z předčasných voleb, která vypukla po krachu stojedničkové pravicové koalice zejména v klubu TOP 09 a ČSSD, nemusí mít dlouhého trvání. Jednotliví politici totiž začali počítat možné zisky a ztráty, což evidentně rozleptává jejich původně zásadový postoj.

Jan Vávra: Konec euforie z předčasných voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Největším pochybovačem je pochopitelně ODS. Ačkoli její výkonná rada odhlasovala usnesení, že předčasné volby jsou nejlepším řešením současné krize, někteří poslanci již začínají vymýšlet důvody, proč by volby být neměly. Nelze se jim ani moc divit, podle některých sociologů se ODS nemusí vůbec do sněmovny dostat. A tak se stále silněji z jejího tábora ozývají obavy o osud občanského zákoníku nebo zákona o obnovitelných zdrojích energie, které by v případě předčasných voleb spadly pod stůl.  

Aritmeticky stále platí, že ČSSD, TOP 09, KSČM a Věci veřejné dají dohromady 133 hlasů, přičemž na rozpuštění sněmovny jich stačí 120. Hlasy ODS by tedy nemusely být třeba. Ovšem o pevnosti odhodlání poslanců vypustit si rybník lze minimálně v táboře ČSSD a Věcí veřejných vážně pochybovat.  

Zájmem sociální demokracie - jako strany - je samozřejmě co nejrychlejší vypsání předčasných voleb, dokud si voliči ještě pamatují všechny excesy spojené s působení pravicové koalice.  

Problémem ale je, že prezident Zeman zájem na předčasných volbách samozřejmě nemá. Počítal s mnohem delší existencí své vlády, během které by si jeho strana Zemanovci mohla vybudovat u veřejnosti silnější pozici a mohla tak uspět ve volbách. Prezident tedy zcela jistě využije jakéhokoli důvodu, kvůli kterému by mohl s vypsáním voleb otálet. Nakonec prezidentů kancléř Mynář, který je používán jako klasický vypouštěč testovacích balónků, již v televizi prohlásil, že si s rychlým vypsáním voleb jistý není. Můžeme tedy očekávat, že Miloš Zeman použije svého rostoucího vlivu v sociální demokracii, aby společně s některými poslanci vygeneroval dostatečné množství důvodů, kvůli kterým by termín vypsání předčasných voleb mohl oddalovat.  

Na odhodlání poslanců Věcí veřejných uspíšit volby nelze sázet ani trochu, protože konec této sněmovny pro ně znamená jak konec působení na politické scéně, tak konec stálého – pro většinu z nich – celkem slušného příjmu, kvůli kterému si pořídili hypotéky nebo jiné půjčky. To ale do určité míry platí i o poslancích TOP 09, kteří jednak nevědí, na jaké místo se na kandidátce dostanou a zda to - při současné popularitě pravice - bude ke zvolení stačit.  

Rychlé konání předčasných voleb tedy není zdaleka tak samozřejmé, jak se zdálo po – slovy premiéra v demisi – čestném neúspěchu Rusnokovy vlády. Rozhodující bude schopnost vedení stran přesvědčit poslance a nastolit tvrdou stranickou disciplínu. Na to ovšem nelze – a to nejen v případě ODS, ale i v případě ČSSD - tak úplně spoléhat.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.