Jan Vávra: Politici kroužící okolo státních zástupců

28.02.2012 22:13

Bohužel to není poprvé, co se státní zastupitelství stává předmětem nejvyššího politického boje. Stavidla otevřel Jiří Paroubek, když nepochopitelně ustoupil svému ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi a obětoval Marii Benešovou, která se zdála být po dlouhé době skutečně nezávislou a o spravedlnost usilující nejvyšší státní zástupkyní.

Jan Vávra: Politici kroužící okolo státních zástupců
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Němec, který měl své osobní zájmy v kauze Katarského prince i jiných případech, si pak vybral Renatu Veseckou, jejíž působení již stačilo vejít do dějin, a to nejen díky jejím manévrům okolo trestního stíhání tehdejšího místopředsedy vlády Čunka.

Pak se chvíli zdálo, že se blýská na lepší časy, když ministr spravedlnosti Pospíšil prosadil jmenování Pavla Zemana, erudovaného právníka se zahraniční zkušeností, který se navíc ukázal jako člověk vysoké osobní integrity. Když ale Zeman dosadil na vrchní státní zastupitelství v Praze, které proslulo jako vrchní zametačství, Stanislava Mečla a ten začal otevírat již uzavřené případy, začalo být zřejmě řadě vysoce postavených lidí úzko. Z kusých informací, které postupně pronikaly na veřejnost, vyvstal dost otřesný obraz o způsobech, jakým se na vrchním státním zastupitelství v Praze vyšetřovaly kauzy, ve kterých létají miliardy korun a které se točí kolem velkých finančních skupin, manažerů státní podniků i některých politiků.

Odpor proti provětrávání nepříjemných věcí vyvrcholil minulý týden. Nejdříve si předseda strany, která na boji proti korupci postavila celý svůj volební program, pozval do Poslanecké sněmovny státní zástupce, aby se mu zpovídali. Na podezřelosti takového postupu nic nemění jeho trapné a diletantské provedení. Pak přišlo podivné rozhodnutí městského soudu v Praze, které zrušil odvolání Mečlova předchůdce Rampuly, jenž proslul jako vrchní zametač. Pikantní na rozhodnutí je i skutečnost, že jde o rozhodnutí soudu, jehož předsedu nedávno – a to především díky hlasům opozice – odmítl Senát jmenovat soudcem Ústavního soudu.

V médiích okamžitě začaly objevovat zprávy o brzkém odvolání ministra spravedlnosti, který – sice někdy dost váhavě – ale přece jen poskytoval novému vedení státních zástupců určité politické krytí. Výsledkem jednání grémia sice nebylo Pospíšilovo odvolání, nicméně se za něj nikdo nepostavil a sám ministr se musel na tiskové konferenci premiéra dovolit, zda může říct, že má podporu své strany.

Bohužel ODS není jediná, kdo se zřejmě cítí ohrožen snahami o očistu státního zastupitelství od praktik zavedených za Renaty Vesecké. Místopředsedkyně vlády, která má přímo v popisu práce boj proti korupci, se již v minulosti také postavila proti novému vedení pražského vrchního státního zastupitelství.

Nejtragičtější je ovšem chování pana premiéra, který se jen mračí, ale jinak předvádí svoji oblíbenou taktiku, když lavíruje mezi tvrdou antikorupční rétorikou a politicky motivovanou obavou učinit cokoli, co by mohlo pohněvat kmotrovskou skupinu uvnitř ODS.

Opět tak budí dojem, že je čím dál více vláčen svými vnitrostranické problémy. A ty začínají výrazně ovlivňovat důležitá politická rozhodnutí. Můžeme se tedy jen domýšlet, koho všeho zametené případy ohrožují, ale podle posledního vývoje jde zřejmě řadě lidí opravdu o hodně.

Pokud si tedy pan premiér chce udržet aspoň zdání tolik proklamovaného protikorupčního odhodlání, měl by se ministra spravedlnosti jednoznačně zastat. Jinak jen završí smutnou tradici politického ovlivňování práce státního zastupitelství, která je v této zemi zřejmě pevně zakořeněná a plynule navazuje na komunistickou podřízenost prokurátorů tehdejší straně a vládě. 

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…