Jan Vávra: Praha v čase povodní

04.06.2013 19:26

Praha má asi své nejhorší povodňové chvíle za sebou, na rozdíl od v tuto chvíli těžce zkoušených měst a vesnic směrem na sever podél toků Vltavy a zejména Labe. Lidé dělali, co mohli, chovali se slušně a záchranné systémy fungovaly dobře. Přesto je na místě několik otázek.

Jan Vávra: Praha v čase povodní
Foto: Facebook.com
Popisek: Povodně 2013

Asi nejdůležitější se týká vypouštění vody z Vltavské kaskády, na které si tak stěžují starostové na dolním toku Vltavy a Labe. Povodí Vltavy se hájí, že nemělo od hydrometeorologů žádné zprávy o blížících se intenzivních deštích. Podle mluvčí Povodí Vltavy vypouštět začali až v úterý, ale pak se přidala stoupající voda z Berounky a Sázavy, takže museli s vypouštěním přestat, aby se nestřetly vlny ze tří řek. Podobně by měl magistrát vysvětlit obyvatelům Záběhlic a Hostivaře, proč neinformovali o nebezpečí rozvodněného Botiče a co se dělo - nebo spíše nedělo - na Hostivařské přehradě. 

Zábrany v Praze fungovaly dobře, i když asi mohly být stavěny dříve, než když už sahala hasičům voda po kotníky. Přesto vyznívá kritika bývalého primátora spíše jako pomsta, jakkoli je lidsky pochopitelné jeho rozhořčení, že mu bývalí koaliční partneři ukradli takovou možnost stát v dramatických chvílích v záři reflektorů. Stejně trapná je ale i odpověď úřadujícího primátora o telefonních číslech, které jim bývalý primátor nenechal. Bohužel řevnivost mezi TOP 09, která ovládá radnici, a ODS, která ovládá městské části, byla příliš zřejmá

Nové vedení zvládalo situaci se střídavými úspěchy. Nelze se ale ubránit podezření, že dvě silně medializované akce byly provedeny spíše pro efekt. První bylo oznámení o plošném zavření škol, které učinil v přímém přenosu televize úřadující primátor. Jaksi se zapomnělo, že některé školy zřizují městské části, řízené většinou ODS, které své školy většinou otevřely, už s ohledem na rodiče, které neměli své děti kam dát. O vysvětlení by si rovněž žádalo zavíraní metra. Jediný důvod, který rozesmátý ředitel Dopravního podniku uvedl, byl povodňový plán, který to prý nařizuje. Zdá se, že šlo spíše o poněkud přehnanou reakci na nebohého Igora Němce, který se v roli primátora při minulých povodních choval opačně a nechal lidi v metru, když už tam pomalu tekla voda. Je otázkou, jak rychle nyní Dopravní podnik metro zprovozní, protože dopravní chaos je v Praze asi nejvýraznějším důsledkem povodní.

Tradičně postihla velká voda zoologickou zahradu. Zde je nepochopitelné především rozhodnutí Bémova vedení, že ZOO ochrání pouze protipovodňový val, který je dimenzovaný na dvacetiletou vodu. Protipovodňové zábrany by rozhodně nestály tolik, kolik teď bude stát oprava nedávno renovovaného spodního areálu zoologické zahrady.

Pražská povodeň vyslala i jasné politické signály. Kromě oznámení ČSSD, že podpoří primátorského kandidáta TOP 09, můžeme pozorovat praktickou demonstraci rozložení sil v TOP 09, když za magistrát vystupuje předseda klubu zastupitelů mnohem více, než úřadující primátor. Je sice možné, že TOP 09 upřednostňuje politické vedení nad odborným, spíše jsme ale připravování na toho, kdo bude novým pražským primátorem. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…