Jan Vávra: Proč jsou tak oblíbené elektronické karty

03.05.2013 11:17

Skoro by se chtělo říct, že Češi jsou – aspoň mezi postkomunistickými zeměmi – průkopníci v zavádění moderních IT technologií do státní správy. V poslední době jsme mohli zaznamenat několik pokusů zavést elektronické karty nebo knížky.

Jan Vávra: Proč jsou tak oblíbené elektronické karty
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Problémem ovšem je, že všechny tyto pokusy skončily se značnými problémy, které stály veřejné rozpočty obrovské částky, ačkoli na počátku byla vzletná slova o zdokonalení služeb, zjednodušení různých postupů a samozřejmě o úsporách, které nový projekt přinese. S kartami – tedy těmi elektronickými – nám to opravdu nějak nejde.

Asi nejznámější elektronickou kartou u nás je pražská Opencard. V jejím případě nebyla hlavní otázka po jejím smyslu, ovšem problémem byla a zůstává realizace – tedy předražená výroba, nevypověditelné smlouvy, podivný a často protizákonný postup při zadávání zakázek a samozřejmě firmy s neprůhlednou majetkovou strukturou. Další známou elektronickou kartou – dokonce knížkou – byl projekt IZIP. Zde existovaly silné pochybnosti od samého počátku, přesto v něm VZP bez jakéhokoli efektu utopila přes 2 miliardy korun.

Pokud jde o nejaktuálnější problém s takzvanou sociální kartou, která měla sloužit k výplatám všech sociálních dávek, zde panovaly značné pochybnosti o smyslu celého projektu od samého počátku. Protestovali odbory, opozice, zdravotně postižení, ombudsman. Ministerstvo sice nedokázalo nikoho o potřebnosti sKarty přesvědčit, přesto trvalo na svém, že sKarta být musí. Když ne v původní podobě, tak v nějaké jiné, kterou pro ni vymyslíme.

Elektronické karty mají prostě tuhý kořínek. I když je již zřejmá nesmyslnost a nevýhodnost vynaložené investice, vždy se najde dost důvodů, proč v projektu pokračovat. Oblíbená je hrozba arbitrážemi, které by mohli smluvní partneři - povětšinou společnosti s nejasnou majetkovou strukturou - vyvolat.

Je samozřejmě otázkou, proč idea sKarty vůbec vznikla. Máme sice oficiální vysvětlení ministerstva práce a sociálních věcí o potřebě zamezit zneužívání dávek, po zkušenostech s jinými elektronickými kartami je na místě otázka, zda nešlo jen o potřebu několika lidí na ministerstvu, zadat si také svojí obří IT zakázku. V souvislosti s policejním stíháním nejde o zcela nepravděpodobnou verzi. Prostě elektronické karty - a IT technologie obecně - jsou perspektivními odvětvími. Ovšem především pro státní zaměstnance. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla