Jan Vítek: Peking na rozcestí

10.04.2022 19:48

Vstup NATO na asijské dějiště by v konečné analýze mohl vést k první globální válce čtyř světadílů. V nedaleké budoucnosti proti Číně může stát nejen Severní Amerika a Evropa, ale také Austrálie a převážná část Asie, včetně Indie, Japonska, Filipín, Indonésie a Pákistánu, o Jižní Koreji a Tchaj-wanu nemluvě. Koho jsem opomněl, ať mi promine.

Jan Vítek: Peking na rozcestí
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Hlavním předpokladem je, že prezident Putin utrpí na Ukrajině Pyrrhovo vítězství a bude nahrazen jedním z „ Atlantistů“ z dnešní páté kolony v Rusku. 

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Z dosažitelných dokumentů a informací čínské vedení má stručně řečeno následující rozporuplné názory na současnou situaci a její další možný vývoj.

Čínu nelze vázat na Putina a je potřeba ji co nejdříve odříznout. V tom smyslu, že eskalace konfliktu mezi Ruskem a Západem pomáhá odvrátit pozornost USA od Číny, by se Čína měla radovat s Putinem a dokonce ho podporovat, ale pouze pokud Rusko nepadne. Být na jedné lodi s Putinem, jestliže ztratí moc, bude mít dlouhodobý škodlivý dopad na Čínu,. Když se Putinovi nepodaří zajistit vítězství, zákon mezinárodní politiky říká, že neexistují „žádní věční spojenci ani věční nepřátelé“, ale „naše zájmy jsou věčné a trvalé.“

Jakmile Putin padne, USA již nebudou čelit dvěma nebezpečným konkurentům, ale budou muset uzavřít do strategické kontroly pouze Čínu. Evropa se dále odřízne od Číny; Japonsko se stane protičínským předvojem; Jižní Korea dále připadne USA; Tchaj-wan se připojí k protičínskému chóru a zbytek světa si bude muset vybrat strany podle stádní mentality. Čína bude nejen vojensky obklíčena USA, NATO, QUAD a AUKUS, ale bude také napadena takzvanými západními hodnotami a systémy.

Peking je na rozcestí. Nikdo nemůže předvídat, kterým směrem se vydá. Ze zkušenosti víme, že politici před rozcestníky přepadne nerozhodnost a rozkolísanost. Udělají sun vlevo, krůček vpřed, honem zpět a sun vpravo. Tančí čtverylku, zatímco okénko příležitosti jednat se zavírá. Na poslední chvíli pak udělají něco málo a pozdě. To by bylo to nejhorší pro Čínu i pro nás.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …