Jan Vysočina: Příznivci EU se děsí referenda

15.12.2017 19:15

To by podle ANO nemělo postihnout otázku setrvání v EU, ale nemusí to být konečný postoj. A SPD se nejen realisticky dívá na Putina, ale také na zařazení obecného referenda do našich ústavních zákonů, které mělo a stále má ve svém politickém programu.

Jan Vysočina: Příznivci EU se děsí referenda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Česká  ústava v článku 2 odst. 2 předpokládá existenci zákona o celostátním referendu. A to od počátku existence současně platné ústavy. Dosud bylo referendum v ČR použito jen jednou. Na základě jednorázového zvláštního zákona jsme hlasovali o vstupu do EU. A pokud byli občané dost způsobilí k hlasování o vstupu do EU, tak jsou dost způsobilí i k hlasování o případném vystoupení. Zcela určitě není národ Čechů jako celek hloupější než poslanci a senátoři, které si zvolil. Kdybychom tu měli v platnosti systém referenda, tak si myslím, že řada špatných zákonů by nikdy nevstoupila v platnost, pokud bychom jako Švýcaři nebo Francouzi měli možnost zákon zastavit cestou referenda.

Neexistence ústavního zákona o celostátním referendu je nejen nenaplněním části ústavy, ale je to velký demokratický deficit. A že bychom zákon o referendu mít měli. Ať lidé mohou více spolurozhodovat.V článku 2 Ústavy ČR je uvedeno, že ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo. (Zdroj)

Řeči o orientaci „nějakým směrem“ jsou poplatné pocitu, že nejsme samostatný národ. Naši politici mají sledovat výhradně zájem naší vlasti. Nemůžeme se stále ohlížet na nějakého „Velkého bratra“. V minulosti to byla Francie a pak SSSR a nyní USA spolu s EU. Výsledky tomu nikdy neodpovídaly. Správný je přístup Švýcarů, kteří mají stejně jako USA v ústavě zakotveno, že mezinárodní smlouvu lze ratifikovat pouze v případě, kdy není v rozporu s ústavou. My v ní naopak v článcích 10a a 10b Ústavy máme zakotveno, že mezinárodní závazky a právo EU je nadřazeno domácím zákonům. Tak to schválil český parlament.

Někteří ekonomové bez provedených analýz straší české občany, že pokud odejdeme z EU, tak bychom hned ztratili 400 tisíc pracovních míst, jiné odhady mluví o tom, že bychom zchudli o třetinu. Exposlanec KDU-ČSL Ivan Gabal navíc tvrdí, že bychom museli vracet miliardy evropských dotací, které jsme již využili. Zastánci „Czexitu“ nicméně tvrdí, že bychom mohli zůstat na evropském trhu v rámci EFTA, a to zcela automaticky.

Členství v EFTA zaručuje všem průmyslovým výrobkům plný přístup na společný trh EU v rámci Evropského hospodářského prostoru. To se týká všeho, co se vyrábí průmyslově.

Vstup do EFTA je jednoduchý. Nemuseli bychom kvůli němu měnit tisíce zákonů a vyhlášek, jako když jsme vstupovali do EU. Stačí zaslat jednostránkovou žádost na sekretariát EFTA v Ženevě.

Vzhledem k tomu, že už dnes plníme všechny požadavky stanovené Stockholmskou smlouvou, tak bychom byli přijati v řádu dnů nebo týdnů, a ne let, jako trval náš vstup do EU. Stockholmská smlouva o Evropské zóně volného obchodu je totiž strašně jednoduchá. Stanovuje povinnost pouze zrušit cla a množstevní omezení obchodu s ostatními členy EFTA. Dnes ani cla, ani množstevní omezení obchodu se státy skupiny EFTA nemáme, takže bychom byli rychle přijati.

Loni Britové v referendu odhlasovali Brexit. Na jaře vláda Spojeného království podala opětovně přihlášku do EFTA a v září byla Velká Británie přijata. A to ještě předtím, než se pořádně rozběhla jednání o podmínkách vystoupení z EU.

V roce 2001 navrhovala ODS zrychlit přístup našich výrobků na evropské trhy právě cestou vstupu do EFTA. Bylo by to o několik let rychlejší, protože bychom tehdy nemuseli čekat až na dobu, kdy parlament do našich zákonů a vyhlášek přepsal tisíce směrnic a nařízení EU. Což trvalo několik let. Návrh ODS byl tehdy odmítnut a parlament a vláda se mnoho let zmítaly v několika vlnách „legislativní smršti“.

To, co je ve směrnicích EU, už máme zapracováno v naší legislativě. I těch nařízení by to byla jen menší část. Netýkalo by se nás povinné přijímání imigrantů nebo kvóty na podíl žen v dozorčích radách podniků či spousta jiných hloupostí. Vystoupení z EU by mohlo být příležitostí k nápravě mnoha chyb v legislativě a k rozvoji malých podniků. V rámci legislativní smršti před vstupem jsme do zákonů zapracovali i nepovinná doporučení  a často úplně nesmyslná. Tak dnes na rozdíl Rakušanů máme problém s domácími zabíjačkami. Tam takový problém neexistuje. Sedlák klidně přes okno prodává domácí klobásy nebo sýry. U nás jsme uzákonili povinné zrání sýrů na nerezu – na němž sýr nezraje, a různé nesmysly jako kulaté rohy. Stálo to mnoho peněz a dovolit si to mohli jen velké podniky jako Agrofert. Řada malých výrobců to raději zabalila.  Ochuzen je spotřebitel. Rakušani mají nejen širší nabídku potravin, ale mají je dokonce levnější.

Tvrzení o vracení dotací je vyslovená lež. Nic takového není zakotveno ani v přístupové smlouvě ani v evropském právu. A ta čísla o zchudnutí o třetinu, nebo zániku statisíců pracovních míst nemají reálný základ. Je to jen výkřik ze tmy, který není ničím podložen.

Někdo by asi zchudl. Třeba nevládní neziskové organizace, které žijí z evropských dotací. Ale z toho bych si nedělal těžkou hlavu. Asi by Czexit mohl být problém pro velké příjemce dotací jako Agrofert. Ale o ten bych se taky nebál. Babiš ve vládě by si určitě dokázal zařídit, aby jeho firma brala stejné množství peněz z národních dotací. EFTA umožňuje národní dotování zemědělství.

Dnes sice z EU dostáváme dotace, ale zase jsou platby dividend osvobozeny od daně. Ročně na dotacích z EU čerpáme o 40 až 70 miliard korun více, než činí naše platby do rozpočtu EU. Ročně však do evropských zemí odejdou dividendy za více než 300 miliard. Bez daně. Ono všechno má své plusy i mínusy. Proto by byla na místě kvalitní studie, která by to uměla vyčíslit.

Jan Vysočina

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla