Jan Žáček: Lidské a zvířecí odlišnosti

10.03.2012 16:49

Je si hrubosrstý jezevčík rovný s dogou? Obávám se, že mezi nimi panuje jistá nerovnost.

Jan Žáček: Lidské a zvířecí odlišnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Levicový aktivista

Doga je mnohem větší a silnější. Jezevčík je zase daleko inteligentnější. Člověk musí dávat pozor, aby se k němu jezevčík nenápadně nepřiblížil a nerafnul. Člověk musí na dogu dávat pozor z jiných příčin. Musí se obávat třeba toho, aby na něj doga radostně neskočila, nepoložila mu tlapy na ramena a nepovalila ho na zem. Doga se nedá nějak zvlášť moc vycvičit, protože je dost hloupá. Jezevčík se rovněž nedá moc dobře vycvičit. Ale to je proto, že je až moc chytrý.

Je si makak rovný s gorilou? Makak je roztomilá opice. Gorila bývá záludná a zlá. Makak může člověka nebo jiného makaka pokousat, ale většinou to neudělá. Gorila může člověka nebo kohokoliv celkem snadno zabít a někdy to udělá.

Je si žralok rovný s kaprem? Kapr se živí stravou rostlinou, žralok masitou. Kapr je jako potrava často zabíjen. Žralok kvůli potravě často zabijí.

Mezi zvířaty žádná rovnost neexistuje. My lidé to máme jinak. Hodně lidí dnes tvrdí, že všichni lidé jsou si rovni. Ať už proto, že všichni vznikli z Adama nebo proto, že všichni vznikli vývojem řízeným matkou přírodou ze stejného kořene. A že není podstatné, kde a jak lidé žili po tisíciletí, co na ně působilo, jak existovali. Mezi lidmi to prostě není jako mezi psy, opicemi a rybami...

A i kdyby bylo, lidé si to prý nesmějí připustit, aby se nechovali rasisticky a xenofobně. Zvířata se tak chovat smějí a ani se neumějí chovat jinak. Někteří lidé se domnívají, že nelze lidský rod srovnávat se zvířaty. Což ovšem platí i obráceně. Je jenom otázka, zda lidé, na rozdíl od ostatních živých tvorů na planetě Zemi, jsou naprosto odlišní od kohokoliv jiného? Protože jsou inteligentnější? Nebo proto, že se staví být jiní?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

13:57 Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

Na zemědělství se hodí stařičký vtip, že potíže růstu vystřídal růst potíží. Ty staré jsou stále nal…