Jan Ziegler: Brusel se nesmí plést do "praní špinavých peněz"

07.08.2015 19:54

Rumunská prokuratura zabavila majetek ruské ropné společnosti Lukoil za zhruba 54 miliard korun kvůli podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. Rusové na to vyzvali Evropskou komisi, ať si posvítí na toto vyšetřování.

Jan Ziegler: Brusel se nesmí plést do "praní špinavých peněz"
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

To je ovšem skandál, že si zástupci Lukoilu něco takového vůbec dovolili. Je nemyslitelné, aby se Brusel, potažmo Evropská komise jako zástupce výkonné moci, pletl do justice, která je v tomto případě ve výhradní svrchovanosti každé země.

Chápu, že v Rusku, skrz na skrz prolezlém obrovskou kriminalitou a masivní korupcí, jsou takové způsoby běžné. Když jste kamarádi Putina, pak můžete všechno, krást loupit, podvádět, korumpovat a klidně i vraždit. Máte jistotu, že se Vám nic nestane. A kdyby Vás přesto chtěli nějací aktivní policisté vyšetřovat, stačí telefon z Kremlu a je klid. Vyšetřování skončilo, zapomeňte!

V Lukoilu si zkrátka mysleli, že něco takového je možné i v Evropě, že Brusel rozkáže,  Rumunsko srazí podpatky a nechá ropné magnáty na pokoji. Tak to však nefunguje. Znalci ruského prostředí tvrdí, že státní společnosti jako jsou Lukoil, Gazprom, Rosatom a další jsou ve skutečnosti mafiánskými strukturami napojené na organizovaný zločin a nikoliv klasickými podnikatelskými firmami. Často prý slouží k vydírání obchodních partnerů, praní špinavých peněz a dalším pochybným praktikám.

Razantnímu postupu rumunské prokuratury v boji s organizovaným zločinem proto tleskám. Jejímu obvinění ruského Lukoilu věřím. A pokud mu sáhla na špinavé peníze, udělala jenom dobře. Přeji ji, aby se ruskými hrozbami nenechala zastrašit. Ve své razantnosti v boji s gaunery velkého formátu by mohla být vzorem i pro českou justici. Rusové by si měli uvědomit, že jejich jisté podnikatelské praktiky jsou zkrátka nepřijatelné a nebudou jim tolerovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.