Jan Ziegler: Cyklobusy v Praze chrání zdraví a životy cyklistů

08.05.2016 12:57

Pražský Dopravní podnik testuje autobusy, které mají vzadu speciální držák na kola. Tato myšlenka podporuje cyklistiku a zároveň zvyšuje bezpečnost cyklistů, kterým pomůže takto překonat problematické úseky.

Jan Ziegler: Cyklobusy v Praze chrání zdraví a životy cyklistů
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Cyklobusy nyní testuje Dopravní podnik hlavního města Prahy na autobusové lince 147 z Dejvické do Suchdola. Zkušební provoz potrvá do konce října. Je to výborný nápad, protože tento způsob dopravy přispívá k ochraně zdraví lidí. Ono už dříve mohli cyklisté vozit svá kola v metru, jenomže mnohé stanice a konečné všech tří linek nejsou zrovna v místech, odkud by se dalo pokračovat bezpečně na kolech. Toto je výborný nápad jak vyjít cyklistům vstříc.article_photo

Oni dojedou na stanici A Dejvickou vlakem podzemní dráhy a dále mohou pokračovat cyklobusem na kraj Prahy do Suchdola a odtud se mohou rozjet po cyklotrasách do mnoha míst. Takže tyto speciálně upravené autobusy pomohou cyklistům se dostat bezpečně až na okraj metropole. „Zkušební provoz cyklobusů po jeho skončení vyhodnotíme a pokud bude úspěšný, mohly by jezdit i na dalších místech,“ uvedl generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš.

To by bylo dobře, jejich další nasazení se nabízí na lince 244, která jezdí mezi Smíchovským nádražím, kde je stanice trasy metra B, a Radotínem, ze kterého vedou cyklostezky a cyklotrasy na Zbraslav a kolem Berounky. Cyklistika je v současné době velmi populární, jízda na kole zlepšuje zdraví lidí a má čím dál tím více příznivců. Proto je dobře, že ji podporuje i pražský městský dopravce, který nedávno umožnil cestování s koly i na některých tramvajových linkách.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Bezbrannost oběti

9:39 Zdeněk Jemelík: Bezbrannost oběti

Zhruba od poloviny roku 2022 až donedávna se ve veřejném prostoru přemílalo vyprávění podnikatele Pa…