Jan Ziegler: Jak Sikorski rozsekal na kusy lži Kosačeva o Ukrajině

11.02.2015 14:02

Víkendová Mnichovská bezpečnostní konference přinesla zajímavý souboj polského exministra zahraničních věcí Radka Sikorského a předsedy zahraničního výboru ruské Státní dumy a válečného štváče Konstantina Kosačeva. Ten hájil ruské lži o Krymu a Ukrajině, ale byl svým polským protějškem zcela smeten.

Jan Ziegler: Jak Sikorski rozsekal na kusy lži Kosačeva o Ukrajině
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Radek Sikorski patřil k jedné z největších hvězd evropské diplomacie, bohužel vlastními chybami je tam, kde je. Nicméně v Mnichově zářil a převedl fantastický výkon. Kosačeva si vychutnal za smíchu a potlesku přihlížejících na jednom z diskusních panelů.

Současný předseda polského Sejmu válel, nebyl k zastavení a přesvědčivě vyvracel jednu ruskou lež za druhou.

Srovnání referenda ve Skotsku a na Krymu podle něj neobstojí, nikdo si totiž nevšiml toho, že by ve Skotsku stály před volebními místnostmi anglické tanky.

Rusové také nemají co Ukrajincům vyčítat sochy Bandery, když v každém větším ruském městě stojí sochy masového vraha Lenina. Já dodávám, že tento bolševický vůdce zavinil smrt minimálně dvou milionů lidí a Rudá armáda na jeho příkaz neváhala vypalovat sibiřské vesnice a používat proti bezbranným vesničanům bojovné otravné plyny. Lenin a jeho banda se v Rusku dostali k moci ozbrojeným pučem a svržením zákonné vlády.

A onen sporný jazykový zákon? Nikdy nevešel v platnost. Já upřesňuji, navíc nebyl o tom, že by se na Ukrajině nesmělo rusky ani šeptat, ale ruština by pouze ztratila statut oficiálního jazyka. Lidé by dál mohli mluvit rusky na úřadech a učit se ruštinu ve školách. Pro srovnání, ani za Československé republiky v letech 1918 – 38 nebyla němčina úředním, ale jen menšinovým jazykem.

A údajný útisk ruské menšiny na Ukrajině? Žádný neexistoval, dokud Rusko nevyprovokovalo konflikt na východní Ukrajině a nezačalo tam posílat vojáky a zbraně. Kdyby nebylo Kremlu, je na Ukrajině klid.

Důkazem ruské agresivity je koneckonců sám Kosačev, který nedávno pro změnu vyhrožoval násilím v Lotyšsku a naznačil, že i tam by se mohli objevit jacísi ozbrojení zelení mužíci v neoznačených uniformách. Ale o tom podrobněji až příště. Nicméně je to jasný doklad toho, že Rusové chtějí válku a ovládnutí sousedních zemí, které o ně ovšem nestojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…