Jan Ziegler: Kauza H-Systému je smutná, zásahy Zemana ještě horší

25.07.2018 21:56

Rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze H – Systém je správné, i když bolestivé. Nemohu totiž stavět domy na cizích pozemcích bez souhlasu vlastníka. Ovšem Zeman by měl mlčet, protože peníze podvedených končily i na kontě ČSSD.

Jan Ziegler: Kauza H-Systému je smutná, zásahy Zemana ještě horší
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Chápu bolest lidí, kteří v kauze H – Systému sedli na lep podvodníkům a přišli o své peníze. Podstatě rozhodnutí Nejvyššího soud v Brně rozumím. Nelze zvýhodnit jednu skupinu dlužníku nad druhou. Asi šedesát lidí dostavělo svá bydlení na základě původních staveb H – Sytému. Ovšem zhruba tisícovka lidí neměla ani tuto možnost a tak se soudci rozhodli, že nejlepší řešením je prodej domů a odškodnění všech poškozených. Chci však věřit, že lidé se nakonec nebudou muset stěhovat a opustit domy, kde už dvacet let žijí. Beru to jako výjimečný případ, a tak by dlužnou částku mohl za tyto nájemníky H – Sytému zaplatit stát, už kvůli nečinnosti justice. Zbývající podvedení by dostali peníze a Ti ostatní by bydleli tam, kde dosud, s tím, že by se pozemky a domy převedli do jejich vlastnictví.

Není tedy hanbou verdikt NS, ale to, že tato kauza se už vleče přes dvacet let. Podvodníci byli, jsou a budou. Pokud bychom však si měli vzít příklad z některých západních zemí, tak je to určitě v oblasti funkčnosti justice, kde se takové spory nevlečou léta a soudy tam rozhodují poměrně rychle.

Skandální je ovšem zasahování Miloše Zemana do této kauzy a pokus o vytřískání politických bodů. Demokracie se skládá z tří na sobě nezávislých mocí, zákonodárné, výkonné a soudní. A prezident jako součást výkonné moci nemá právo zasahovat do moci soudní, S jedinou výjimkou, může udělit amnestii v konkrétních případech konkrétním lidem. Ovšem nemůže si zvát předsedu Nejvyššího soud na kobereček. On se zřejmě shlédl ve východních oligarchiích, kde neomezení vládcové mění i soudní výroky. Já doufám, že my jsme demokratickou zemí a jako takovou i zůstaneme.

A navíc Zeman by měl raději mlčet, protože sám má máslo na hlavě „Reakce M. Zemana je neskutečná. Dělá, jako kdyby s kauzou H-Systém neměl nic společného. Ale část peněz vylákaných podvodem od klientů končila v pokladně ČSSD v době, kdy byl předsedou. Spojkou mezi ČSSD a Smetkou z H-Systému byl poradce premiéra Zemana Miroslav Šlouf,“ napsala na svém twitteru právnička Hana Marvanová, která zastupuje část podvedených klientů H – Systému.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …