Jan Ziegler: Kremlu vadí vzpomínky na srpnovou okupaci

27.08.2018 16:40

Rusko prý není Sovětský svaz. Jenomže podle skutků tomu tak skutečně je. Stejně jako v roce 1968, byli i nyní na Rudém náměstí v Moskvě zatýkáni lidé, kteří si chtěli připomenout tuto smutnou událost.

Jan Ziegler: Kremlu vadí vzpomínky na srpnovou okupaci
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Stalo se to 25. srpna 1968, kdy osm statečných demonstrovalo v Moskvě na Rudém náměstí proti okupaci Československa. Akce trvala jen několik minut, než na místo dorazila sovětská tajná policie KGB, která jednomu z protestujících vyrazila čtyři zuby, zničila čs. vlajku, zbavila transparenty a účastníky protestu zatkla. Ti pak skončili ve vězeních a psychiatrických léčebnách.

O padesát let později se na stejném místě sešlo asi třicet lidí včetně účastníka původního shromáždění před 50 lety Pavla Litvinova, kteří si chtěli připomenout tuto smutnou událost. Policie opět zakročila tak jako v osmašedesátém, nedovolila lidem rozvinout transparent s nápisem Za vaší a naší svobodu, zatkla tři shromážděné včetně Anny Krasnovické vnučky slavné ruské disidentky Natalii Gorbaněvské, rovněž účastnice původního protestu, která u sebe měla malý plakátek na podporu vězněného ukrajinského režiséra Oleha Sencova. Pravda oněm třem zatčeným už lágry ani pobyt na psychiatrii nehrozí. Kreml však opět dokázal, že je následovníkem SSSR a vadí mu připomínky sovětského respektive ruského zla. Lidé se pouze pokojně sešli a zavzpomínali na staré časy. A pokud by policie nezasáhla, tak by se za chvíli zase v klidu rozešli. Rozvinutí transparentů nikoho neohrožuje, není to žádná demonstrace. U nás na Hradčanském náměstí před Pražským hradem se neustále prochází člověk s transparentem, že ho Česká republika okradla, a nikomu nevadí, nikdo si ho nevšímá.

Tato zbytečná moskevská policejní přehlídka síly je dalším důkazem toho, že současné Rusko má k totalitnímu Sovětskému svazu velmi blízko. Naštěstí v něm stále žijí svobodní občané, kteří se státní mocí nenechají zastrašit a to je dobře.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…