Jan Ziegler: Má nejlepší sobotní volba – Závišův kříž

28.10.2013 20:00

Úderem 14 hodiny se v sobotu zavřely volební místnosti a mnozí u televize, internetu atd. očekávali napjatě výsledky předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Já zvolil jinak, vyjel jsem si do cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodě, podívat se na jednu nejvzácnějších památek České republiky, která se řadí na úroveň korunovačních klenotů. Stálo to, za to!

Jan Ziegler: Má nejlepší sobotní volba – Závišův kříž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Už cesta prosluněným údolím Vltavy mezi Českým Krumlovem a Vyšším Brodem protkaná stromy se zlatavým podzimním listím byla okouzlující. A co teprve cíl naší cesty. Závišův kříž je osmdesát centimetrů vysoký relikviářový kříž, který pochází z Uher někdy z poloviny 13. století a zhruba o čtyřicet let později jej Záviš z Falkenštejna věnoval vyšebrodskému klášteru, kterému patří dosud.

Zásluhou cisterciáckých mnichů z kouzelného místa jižních Čech zůstala tato skvělá zlatnická práce zachována.  A při pohledu na tuto nádheru s ostatky svatých, perlami a drahokamy jsem si říkal, co jsou to nějaké volby proti tomuto skvostu, který už je na světě více než tři čtvrtě tisíciletí. Kláštery byly kolébkou středověké vzdělanosti, kultury a ekonomiky.  Byli to právě cisterciáčtí mniši z kláštera založeného v roce 1259 Vokem z Rožmberka, kteří pomáhali civilizovat tento kdysi nehostinný kraj v podhůří Šumavy. Jejich zásluhou také v polovině 14. století vznikl mimořádně cenný gotický soubor devíti deskových maleb zvaný podle autora Mistr vyšebrodského oltáře, který je nyní součástí expozic Národní galerie v pražském Anežském klášteře.

Toto úžasné umělecké dílo patřilo řádu až do poloviny minulého století. V roce 1938 jej bratři cisterciáci nechali převézt do Prahy, z obavy, aby se ho nezmocnili nacisté, protože Vyšší Brod patřil do Sudet, které byly rozhodnutím Mnichovské dohody připojeny k Německu.  Hitlerovské Německo klášter v roce 1941 poprvé v historii zrušilo kvůli antinacistickým postojům zdejších bratří. Nicméně po válce začala tahanice, zda se má dílo Mistra Vyšebrodského oltáře vrátit zpět, protože podle nějakých předpisů nebylo v době násilného uzavření kláštera na svém místě. Než se problém vyřešil, komunisté klášter v roce 1950 zrušili podruhé. Nicméně podle současného restitučního zákona by měla Národní galerie cisterciákům z Vyššího Brodu toto dílo vydat. Nic by se nezměnilo, obrazy by dál zůstaly v Národní galerii, akorát by u nich bylo napsáno, že jsou majetkem řádu. Přesně tento velmi solidní způsob restituce navrhují sami cisterciáci a zdá se, že vedení Národní galerie s tímto řešením bude nakonec souhlasit. Bylo by to spravedlivé, nebýt vyšebrodských cisterciáků, tak tento skvost gotického umění nikdy nevznikl.

Dále mě přímo v areálu kláštera zarazila jedna věc, část budov je krásně opravena, kdežto jiné chátrají. Zase jsou na vině nedořešené církevní restituce.

Vlastní objekt kláštera dostal řád zpátky při svém druhém obnovení v roce 1991 a uvedl jej do vzorného stavu, zatímco hospodářské budovy a bývalý pivovar nikoliv. Tyto objekty jsou nyní blokovány až do konečného vyřešení církevních restitucí a pomalu se mění v ruiny. To by naštěstí mělo už brzy přestat a cisterciáci je mají získat zpět do užívání (vlastníky nepřestali být nikdy). Dobrou zprávou je, že se řeholníci chystají obnovit pivovar a znovu v něm začít vařit pivo.

Samozřejmě mně to nedalo a na zpáteční cestě jsem na svém webu v mobilu zjišťoval výsledek voleb. To, že sociální demokraté a komunisté nebudou mít v Poslanecké sněmovně většinu je dobrou zprávou. Neprojde tak mimořádně stupidní návrh na roční moratorium vydávání majetků v rámci církevních restitucí a objekty v miliardových hodnotách přestanou chátrat. Už se moc těším na komplexně zrenovovaný klášterní areál ve Vyšším Brodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.