Jan Ziegler: Pojmenovat město po masovém vrahovi je špatný Putinův vtip

09.06.2014 17:30

Tak ruský prezident Vladimír Putin zvažuje vypsání referenda, ve kterém by obyvatelé Volgogradu rozhodli v referendu, zda se nevrátí k názvu Stalingrad.

Jan Ziegler: Pojmenovat město po masovém vrahovi je špatný Putinův vtip
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Jedná se o šílený nápad, který dokazuje, že současné putinovské Rusko zlehčuje zločiny Stalina a komunistů. Principiálně je to stejné, jako kdyby v Německu mělo lidové hlasování rozhodovat o tom, zda se nějaké náměstí znovu nepojmenuje Adolf Hitler Platz.

Jeden z nejhorších zločinců lidské historie Josef Vissarionovič Stalin je vrahem desítek milionů lidí a sovětské Rusko se stalo za jeho vedení velkým koncentračním táborem. Proto jakýkoliv nápad na to, aby se Volgograd znovu stal Stalingradem, je morálně nepřijatelný.

Taková myšlenka je fackou všem obětem bolševických represí, popraveným, umučeným ve věznicích, zemřelých v gulazích a milionům obětí hladomoru na Ukrajině. Tajná komunistická policie NKVD si v brutalitě nezadala s nacistickým gestapem.

Lidé rovněž umírali vysílením v nelidských podmínkách na některých nepovedených gigantických stavbách, například na Bělomořském kanále. Po jeho dokončení se zjistilo, že větší lodě tudy plout nemohou, protože je moc mělký. Inu typický socialistický šlendrián.

Rusové za Stalina vraždili i v okupovaných oblastech Pobaltí a západní Ukrajiny. V Litvě například rudoarmějci několik dnů po útoku Německa na SSSR zvěrsky umučili 76 mladých chlapců ze skautského tábora. V nemocnici v Panevežysu pak povraždili personál místní nemocnice, když předtím znásilnili zdravotní sestry. V západoukrajinském Lvově pak před ústupem Rusů NKVD povraždila stovky politických vězňů v místním žaláři.

Někteří Stalinovi příznivci tvrdí, že tento diktátor je hlavním strůjcem vítězství SSSR nad nacistickým Německem. Není to pravda. Naopak Stalin je svými nesmyslnými rozkazy zodpovědný za katastrofu a téměř zničení Rudé armády v prvním půlroce války a miliony padlých vojáků.

Dokazuje to, že kágébák Putin zůstal kágébákem a komunistou a pod jeho vedením dochází v Rusku ke zlehčování komunistických zločinů a to obecně nejen z období stalinského teroru. Dokonce oficiální ruská propaganda nyní tvrdí, že Stalinovy zločiny byly nutností k hospodářskému povznesení Ruska! Dokáže si někdo představit, že by se v Německu vedla diskuse na téma, že koncentrační tábory sice nebyly dobré, nicméně přispěly k ekonomickému rozvoji země a Hitler tam vlastně zavíral ty, kteří nacismu objektivně škodili. Taková debata je samozřejmě u našich západních sousedů nemožná.

Putin navíc provokuje i Rusy, kteří byli oběťmi stalinských represí a obyvatele dalších postsovětských zemí, například Estonska, Litvy, Lotyšska a Ukrajiny, kde stalinský teror byl mimořádně hrůzný.

Je ovšem pravdou, že město na Volze by se mohlo jmenovat jinak. Ruská města se obecně po pádu komunismu v devadesátých letech minulého století vracela k původním názvům a Volgograd se po staletí až do bolševického puče v roce 1917 nazýval Carycin. Ostatně toto pojmenování se líbí i zástupcům ruské pravoslavné církve.     

http://www.sme.sk/c/7229070/putin-zvazuje-referendum-o-navrate-volgogradu-k-nazvu-stalingrad.html?utm_source=link&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …