Jan Ziegler: Protesty proti Alexandrovcům nevadí, Petřík a Reichl jsou horší

20.10.2015 18:48

V demokratické společnosti mají lidé právo na vyjádření svobodného názoru a to se týká i protestu proti ruskému pěveckému souboru. Je naprosto legitimní. Horší je, když zdejší blogeři útočí na lidská práva.

Jan Ziegler: Protesty proti Alexandrovcům nevadí, Petřík a Reichl jsou horší
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Nedá se upřít, že ruský armádní soubor Alexandrovci má umělecké kvality a jeho vystoupení jsou pěvecky dokonalá. Nejsem nepřítel Ruska, jak je mně podsouváno, ale Putinova fašistického režimu. Ruské lidové písně se mně líbí, a třeba kozácká Volga, Volga nejen v provedení Alexandrovců je úžasná.

To je ovšem jedna strana mince, ta druhá je podstatně horší. Tento pěvecký soubor opakovaně podporuje ruské agrese proti Moldavsku, Gruzii, Ukrajině a Čečně a následné okupace těchto zemí, které už stály desítky tisíc životů. Mezinárodní soudní tribunál ICTY nyní hodlá soudit Rusko za válečné zločiny v jižní Osetii, která je z hlediska mezinárodního práva součástí Gruzie, za vyhnání přes 11 tisíc gruzínských civilistů ze svých domovů a vraždu více než stovky z nich. Měla se na nich podílet ruská armáda. V Rusku vládne fašistický režim, který likviduje každého, kdo s ním nesouhlasí. Viz Politkovská, Němcov a stovky dalších zavražděných, zmrzačených či zbitých lidí nynějším kremelským režimem.

Takže nenásilným protestům proti vystupování Alexandrovců, kteří přímo ruské zločiny podporují, rozumím. Lidé na ně mají právo v souladu s Listinou základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky. Oni tím nikoho neomezili, nezakazovali druhým návštěvu koncertů tohoto souboru, pouze dali najevo, co si myslí a na to mají v demokratické společnosti právo.

Také je směšné srovnávat sportovní soutěže s kulturními vystoupeními. Různé evropské ligy v nejrůznějších sportech se losují, takže si česká mužstva soupeře vybírat nemohou. Kdežto kulturní akce se pořádají na základě dohod. Jen tak mimochodem blahopřeji k vítězství basketbalistům Nymburka ve VTB lize nad Krasnojarskem.

Ovšem zcela nevinné demonstrace proti Alexandrovcům jsou v příkrém kontrastu s výhružkami blogera Jaromíra Petříka, který by nejraději jako správný kádrovák vyhazoval lidi z práce. To je patrné, jak z jeho blogů, tak z diskusních příspěvků. Obzvláště mu vadí Luboš Palata v MF DNES a Michal Romancov s Martinem Putnou na Karlově univerzitě. S jeho vystoupení je patrné, že by je odtud nejraději dostal. Má však smůlu. On není ten, kdo by o tom mohl rozhodovat a mám za to, že dotyční se jim vůbec nezajímají. Proč taky? Romancov i Putna patří k špičkovým odborníkům a znalcům Ruska a Karlova univerzita k solidně hodnoceným vysokým školám v mezinárodním měřítku. Těžko také může někdo hodnotit činnost, které absolutně nerozumí.         

Pavel Břetislav Reichl chtěl pro změnu zakazovat Pražský Majdan na Staroměstském náměstí. Tato akce je tam ovšem v souladu s právem shromažďovacím oznámena na pražském magistrátu, který proti ní nic nenamítá. Takže se koná v souladu se zákonem a nic nebezpečného se na ni neděje. A jestliže se nelíbí ruským turistům-příznivcům Putina, mají smůlu. Tady nejsou v Moskvě, a když jim tedy moc vadí, tak mám pro ně jedinou radu, ať k nám nejezdí, my je nepotřebujeme. Ostatně útoky putinovců v Rusku na názorové oponenty tábor jsou shodné s násilím nacistů proti Čechům v Sudetech v roce 1938.

A co se týče hudby, líbí se mně téměř všechno, ale nejraději mám country.          

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …