Jan Ziegler: Raději Západ než zaostalé Rusko

26.10.2014 11:10

Vůči Evropské unii lze mít spoustu oprávněných výhrad a nad některými příkazy z Bruselu zůstává rozum stát, ale pořád je lepší než Kreml. Stačila taková malá diskuse o úrovni městské dopravy a bylo to jasné. Začalo to tím, že českobudějovický Dopravní podnik nakoupí v příštím roce nové klimatizované vozy, tři autobusy a dva trolejbusy.

Jan Ziegler: Raději Západ než zaostalé Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Otevírání dveří v tramvaji

To, že městský dopravce v jihočeské metropoli chystá výrazné zlepšení cestování, je jistě dobře, ale za zmínku stojí také diskusní příspěvky pod článkem v jihočeské příloze MF DNES na toto téma. Například Honza Hubáček na Facebooku napsal: „v Rakousku standard.“ Můj známý z Prahy, který před několika lety jako dopravní nadšenec poznal snad všechny dopravní podniky v Norsku a Švédsku, řekl: „tam mají všechno klimatizované, autobusy, tramvaje i trolejbusy.“

Každý kdo má s městskou dopravou u nás, co do činění, ví, jak to vypadá. Nicméně i naši dopravci už nakupují klimatizované vozy. Prostě, logicky se snažíme dostat tam, kde jsou západní země.

Jinak je na tom Rusko, jehož města stále nakupují desítky kusů třicet až čtyřicet let starých tramvají T3 od českých a moravských dopravních podniků. Kremelská říše se sice chlubí údajnou malou zadlužeností, ale to je fikce. Obrovské dluhy tam mají města a regiony, které tak nemají peníze ani na modernizaci městské dopravy. Jestliže mně tady někdo bude argumentovat novou supermoderní ruskou tramvají, nemusí, já o ní vím. Jenomže to je takové typické ruské. Rusové jsou schopni vyrobit v nějakém výzkumném ústavu špičkový prototyp, ale často pak neumí rozjet sériovou výrobu. A s tou tramvají to dopadne stejně, už proto, že ruská města jsou na pokraji kolapsu a nebudou mít na ni peníze.

Je tedy pořád lepší se přibližovat Západu, než si pořizovat staré ojetiny jako v Putinlandu. Přitom tamní dopravní podniky běžně nakupují zastaralé autobusy, tramvaje a trolejbusy, které předtím na západ od ruských hranic najezdily statisíce kilometrů. A to tedy na dohánění Západu vůbec nevypadá. Ono ojeté autobusy dováží z USA například též Dominikánská republika. A touto cestou jistě jít nechceme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.