Jan Ziegler: Rath se chová jak malé dítě a soudce akorát naštve

21.05.2015 18:02

Bývalý středočeský hejtman se rozhodl prodlužovat soudní jednání a oddálit vynesení rozsudku v jeho korupční kauze. Měl by si však uvědomit, že si touto zoufalou obstrukcí nijak nepomůže.

Jan Ziegler: Rath se chová jak malé dítě a soudce akorát naštve
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Davida Ratha mnoho lidí nesnášelo a nesnáší, ale ani jeho nejzavilejší oponenti mu nemohli upřít jistou dávku inteligence. Nicméně bývalý ministr zdravotnictví nyní dělá všechno, aby o tuto pověst přišel. Nemůžu uvěřit tomu, že si neuvědomuje bezvýchodnost svého jednání, kdy se snaží zoufale za každou cenu oddálit vynesení rozsudku. Takové chování připomíná malé dítě, které si myslí, že otcovu řemeni se vyhne tím, když se schová pod postel. Výsledek je jasný, tatík se rozzuří a výprask je dvojnásobný. A stejně tak dopadne i pan doktor Rath, v jeho případě mu to senát Středočeského krajského soudu pořádně osolí.

Obstrukce v tomto ostře mediálně sledovaném případu jsou vážně k ničemu a rozsudek padne, tomu se v žádném případě zabránit nedá, tak by hlavní obžalovaný měl být rozumný.

Koneckonců David Rath má štěstí, že je souzen v současné době, za komunistů by na tom byl daleko hůř. Já ho sice rád nemám, nicméně jsem už dříve napsal blog na jeho obranu, protože vyšetřovací vazba se mně v jeho případě zdála zbytečně moc dlouhá a myslím si, že na Vánoce před zhruba dvěma a půl lety měl být propuštěn, aby mohl být se svými blízkými. Ovšem za totality by to měl horší. Tehdy rozhodoval o vyšetřovací vazbě pouhý prokurátor, nikoliv soud, jak je tomu nyní, a obviněného v ní klidně nechal i několik let až do vyšetření případu. Často se stávalo, že to potkalo nevinného, jenomže v té bývalé zlé době rudé zvůle nesměla média tyto justiční přehmaty zveřejňovat, natož je kritizovat.   

Nicméně o vině tohoto politického turisty jsem přesvědčen, a důkazy, které ho usvědčují z korupce, považují za věrohodné. Jistě, nerozhoduji já, nýbrž nezávislý soud, ale ten ho z největší pravděpodobností pošle na hezkých pár let za mříže a žádné trucování nepomůže. Nedůvěryhodným se také stává fanklub doktora Ratha, který je v jiných případech velkým bojovníkem proti korupci a dalším nepravostem, ale v případě jejich guru, mu evidentně uplácení a zlodějny nevadí.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…