Jan Ziegler: Rusko je hrozbou jako nacistické Německo

01.10.2018 7:38

Osud Československa a důsledky mnichovské konference v roce 1938 by pro nás měly být varováním, že zlu se neustupuje. A bohužel zlo nyní v podobě Kremlu opět hrozí ve východní Evropě.

Jan Ziegler: Rusko je hrozbou jako nacistické Německo
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Tvrdit, že Hitler je jako Putin, je hloupost, to je nesmysl. Člověk nemusí mít vládce Kremlu rád, ale takové srovnání je vůči němu nespravedlivé. Když však řekneme, že ruský prezident Vladimír Putin používá vůči Ukrajině taktiku Adolfa Hitlera vůči Československu, pak je to pravda. Nacistické Německo a putinovské Rusko si mohou podat ruce ve zneužívání národnostních menšin.

Hitler vykřikoval, že Češi utiskují Němce v Sudetech a on je bude chránit. Také německý tisk byl plný zpráv o údajném českém teroru vůči sudetským Němcům, hemžilo se to vymyšlenými informacemi o počtu mrtvých, titulky hlásaly, jak české tanky vraždí německé ženy a děti apod. Putin si také osobuje právo na ochranu Rusů kdekoliv na světě a ruská média jsou plna vylhaných zpráv o údajném ukrajinském teroru na východě Ukrajiny.

Německo otevřeně podporovalo Sudetoněmecký Freikorps zbraněmi, Důstojníci Wehrmachtu, SS i SA se podíleli na jeho výcviku. Velitelé jeho jednotek byli často přímo příslušníci německých ozbrojených složek. Tyto sudetské teroristické oddíly zavraždili více než sto lidí. Ruská armáda se také přímo podílí na výcviku separatistických teroristů a její vojáci otevřeně bojují na cizím území proti Ukrajinské armádě. Na východě Ukrajiny jsou vraždění, mučen a zavíráni ti, kteří nesouhlasí s odtržením od zbytku země.

Je pravdou, že velká část Ukrajinců respektive Rusů na východě země nechce vládu Kyjeva. Bylo také rovněž pravdou, že většina německých obyvatel Sudet odmítala vládu Prahy. A námitky typu Majdan jsou o ničem. I Československo vzniklo v roce 1918 převratem proti legitimní rakouské vládě a Češi se ani nezeptali Slováků, jestli s nimi chtějí být ve společném státě.

Základním poučením z Mnichova 1938 je, že zlu se neustupuje. A to platí pro současnou ruskou agresi a anexi na východě Ukrajiny. Stejně tak, jak si zaslouží obdiv Československá armáda, která tenkrát chtěla bránit svoji vlast proti nepříteli, si zaslouží uznání i ukrajinské ozbrojené složky, které chrání svoji vlast proti nepříteli. Srovnatelné události nelze měřit dvěma metry.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…