Jan Ziegler: Rusku vládne mafie, která likviduje slušné podnikatele a mění zemi v korupční ráj

02.08.2016 19:15

Hoteliér Torubarov tvrdí, že se v Rusku stal obětí mafie, které nechtěl platit výpalné, a proto v České republice požádal o politický azyl. Zkorumpované špičky ruské policie a prokuratury u nás údajně perou špinavé peníze.

Jan Ziegler: Rusku vládne mafie, která likviduje slušné podnikatele a mění zemi v korupční ráj
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek kvůli němu nechal na Ruzyni zablokovat letadlo do Moskvy. Ruský podnikatel Alexej Torubarov byl vydán do Ruska, aniž by bylo rozhodnuto o jeho žádosti o politický azyl. To Ústavní soud ČR nyní označil za porušení jeho lidských práv a s vysokou pravděpodobností dostane odškodné. Rusko na úspěšného volgogradského hoteliéra vydalo mezinárodní zatykač kvůli údajným podvodům a vydírání. Ten to popírá a tvrdí, že se stal sám obětí mafiánů spojených se státní mocí, kteří se chtěli zmocnit jeho majetku za desítky milionů korun a jimž už dále nechtěl platit výpalné. Jak nedávno uvedly Hospodářské noviny, Torubarovovi se povedlo z Ruska opět utéct a nyní snad žije v Maďarsku.

Jistě, daňové podvody se dějí všude na světě a samozřejmě i v Rusku. Jenomže, také je o Rusku známo, že mu ve skutečnosti vládne mafie složená ze soudců, prokurátorů, policistů, celníků a dalších státních úředníků, kteří berou mnohamilionové úplatky jenom za to, aby podnikatelé mohli bez problému existovat. Pokud se člověk vzepře, následují nejrůznější kontroly, obvinění z daňových úniků a nakonec likvidace firmy. To, že mnohé prosperující ruské společnosti skončili v rukou této mafie, je faktem. Důkazem propojenosti státu a organizovaného zločinu v Rusku je osud Sergeje Magnitského, který přeložil důkazy o korupci policejních špiček, aby byl sám obviněn z finančních podvodů a potom byl umučen ve vyšetřovací vazbě.

Korupci v ruské státní správě dokazuje na svých blozích opozičník Alexej Navalnyj, který jednoduše zveřejní majetek vysoce postavených státních činitelů a na faktech doloží, že oficiálně si na ně vydělat nemohli. Tak například šéf ruských celníků vlastní vilu Andrej Beljaninov v přepočtu za cca 70 milionů korun. Pravda, u něj se našly peníze v krabicích od bot (asi se inspiroval u jistého středočeského hejtmana), a tak skončil. Jenomže o jeho problémech se ví už dlouho, ale teprve nyní, když se znelíbil Kremlu, skončil. Jiní, jako např. ministr sportu Vitalij Mutko, patří nadále mezi chráněnce Putin, a mohou být zatím v klidu. Ale dobře vědí, že jejich konec může nastat kdykoliv.

Tito lidé mají na kontech miliony dolarů z úplatků a chtějí je dostat ruských bank ven, aby tyto špinavé peníze mohli sami následovat. To je nyní velmi obtížné, ale donedávna to šlo přes investice. A v naší zemi jsou podle jistých důvěryhodných zdrojů některé ruské projekty údajně financovány z peněz pochybného původu ruských policistů a prokurátorů. Koneckonců v zemi, kde stát řídí doping s pomocí tajných služeb, je možné všechno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …