Jan Ziegler: Rusové mučí vězně, ale viní z toho druhé

21.02.2018 7:34

Noviny Izvestija napsaly, že ruský hacker Jevgenij Nikulin v českém vězení umírá. Načež jeho matka napsala dopis prezidentu Zemanovi, aby synkovi pomohl z basy. Pro to ovšem neexistuje jediný důvod.

Jan Ziegler: Rusové mučí vězně, ale viní z toho druhé
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Třicetiletý Nikulin je na základě mezinárodního zatykače ve vazbě a řeší se, zda bude vydán do USA či Ruska. Ale o tom psát nechci. Ruský tisk nedávno uvedl, že Nikulinův stav se v českém vězení prudce zhoršil, a jeho matka Ljubov Sokirdonovová poté napsala Miloši Zemanovi dopis, ve kterém ho podle webu iDNES.cz upozorňuje na údajně nezákonný postup české policie a prosí ho o pomoc. „V rozporu se všemi normami mezinárodního práva syna po několik hodin po zadržení umístili do psychiatrické nemocnice, přivázali mu ruce a nohy k posteli, násilně ho tam zadržovali, nedovolili mu chodit na toaletu a odepřeli mu stravu. Po celou dobu mu injekčně podávali psychotropní látky, které potlačují vůli,“ napsala.

Česká vězeňská služba se proti těmto tvrzením důrazně ohradila a popřela je jako vymyšlené. Já jí věřím. Celé mně to připadá jako součást nátlaku na českou stranu pomocí lží. Ostatně takové lži jsou pro ruskou propagandu typické a paní Sokirdonovová mě nedojímá ani v nejmenší. Její syn je za mřížemi v souladu se zákonem a je pozdě brečet.

Ovšem navážení se Rusů do českého vězeňství je nehorázností. Možná Izvestija článek o Nikulinovi napsala ve stylu přísloví „podle sebe soudím Tebe.“ Mučení a nelidské poměry v ruských věznicích jsou prokázanou skutečností. Důkazem je například osud právníka Sergeje Magnitského, kterého ubili k smrti dozorci ve vyšetřovací vazbě v jedné z moskevských věznic. Ruský disident Ildar Aladin byl odsouzen na 2,5 roku do vězení, jenom proto, že veřejně kritizoval Putina, které strávil v trestanecké kolonii v Karélii. Tam byl bit, mučen, znásilňován spoluvězni a dozorci se souhlasem vedení lágru. Jistě, i v našich věznicích je co kritizovat, ale Rusko ať si nejdřív zamete před vlastním prahem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …