Jan Ziegler: Tak z těchto Rusů mám vážně radost

03.12.2018 21:50

Nedávno si Rusko připomnělo den obětí komunismu a tak u jejich památníků někteří Rusové zapalovali svíčky a kladli květiny. Takoví mají moje velké sympatie, stejně jako Ti, kteří zachránili Kremlem neoblíbený web.

Jan Ziegler: Tak z těchto Rusů mám vážně radost
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Překrucování neblahé rudé historie je pro současné putinovské Rusko typické. A tak se předělávají muzea gulagů do podoby, že to vlastně byla jenom vězení pro kriminální živly a žádní političtí trestanci neexistovali. Gulagy přitom byly dvojčaty nacistických koncentračních táborů, akorát se v nich nepoužíval plyn. A je nemyslitelné, že by v současném Německu chtěl někdo upravit expozice v Dachau s tím, že nepřátelé říše byli obyčejní kriminálníci, kteří porušovali platné zákony.

Alexandr Jakovlev v knize Rusko plné křížů, napsal, že počet obětí rudého teroru v Rusku dosáhl 20 – 25 milionů lidí. A vzhledem k tomu, že měl přístup i k utajovaným archivním materiálům, dá se těmto číslům věřit. Nebudu se tady opakovat s popisováním zločinů komunistů, o nich jsem psal už mnohokrát a byla by to ztráta času.

Proto Rusové, kteří se přišli poklonit památce umučených zločinci Leninem, Stalinem a dalšími, jsou mně sympatičtí. Něco takového se v jejich zemi nyní nenosí, a oni se staví proti většině svých krajanů, kterým nevadí komunistická brutalita, jež po desítky let dusila jejich zemi. Tito lidé milují pravdu, nebojí se jít proti většinovému mínění ve své zemi a to je dobře.

Druhý příklad je typickou ukázkou toho, že putinovské Rusko není demokracií, ale diktaturou. Jistý opoziční web zveřejnil Kremlu nepříjemnou zprávu o úpadku Ruska za Putina a u soudu za to dostal likvidační pokutu s jasným cílem, navždy jej umlčet. Bylo jasné, že majitelé webu takové peníze nejsou schopni zaplatit. A teď se stalo něco neskutečného, něco, co bych si v Česku nedokázal představit, tedy když přehlédnu fakt, že u nás weby soudně nelikvidují. V Rusku se čtenáři onoho serveru na pokutu složili a zaplatili ji. To jsou Rusové, kteří chtějí žít ve svobodě a ne v otroctví. Takové svobodomyslné lidi mám rád, obdivuji je a vážím si jich.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…