Jan Ziegler: Václav Klaus klesl na vlnu ubohého čecháčkovství

05.11.2014 17:22

Přiznám se, že pana exprezidenta Klause jsem dříve respektoval a jeho společenská vize demokracie založené na soutěži myšlenek a politických stran mně byla bližší než všeobjímající láska a pravda. Respektuji, že dokázal mít v devadesátých letech mít nějakou vizi a prosadit ji.

Jan Ziegler: Václav Klaus klesl na vlnu ubohého čecháčkovství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Vzhledem k podmínkám, jaké byly, nedopadla špatně. Nicméně vymezit se vůči svému předchůdci stylem, on byl bohatý a já chudák, je chucpe.

Přiznám se, že mně vždy vadili krajně fanatičtí klausovci a havlisté. Uznávají pouze tu svoji pravdu a obojí jsou nebezpeční. Já se k tomu stavím ve stylu Rychlých šípů od Jaroslava Foglara, kterých se ptali Vontové ve Stínadlech, „koho volíš Losnu nebo Mažňáka?“ A jeden z proslaveného klubu odpověděl: „Ale třeba bahňáka.“

Jak už jsem řekl, Václava Klause respektuji za jeho postsocialistickou transformaci společnosti v devadesátých letech. Václav Havel měl zase velký kredit v zahraničí. Ale jestliže pan Klaus řekne, že „Havel byl bohaté princátko a já žil v bytě bez teplé vody,“ tak mu jeho pravicovost přestávám věřit. Ať prvnímu polistopadovému prezidentovi vytýká jeho činy, jeho slova, i když se lze zároveń ptát, proč to nedělal už za Havlova života, ale takto se snížil na úroveň toho nejhoršího levičáctví, které jiným tak rád vyčítá. Chová se jak ten nejodpornější závistivý čecháček a stará ubrečená Blažková, kteří se užírají nad tím, že jiní na tom jsou lépe než oni. A vůbec mě tím nedojal!

Já v dětství v šedesátých letech žil tři roky s rodiči v malém domku o dvou malinkých místnostech, bez vody, koupelny a s kadibudkou na dvorku. Holt za komunistů volné byty nebyly, a lidé žili všelijak. Mně by však v životě nenapadlo vykřikovat do světa, že zatímco já byl takový chudáček, tak jiní si užívali bohatství. Svět je holt už takový.

Já to beru takhle, co bylo, to bylo, a udělám všechno proto, abychom já a moji blízcí už takhle bydlet nemuseli, ale nebudu o tom nikde mluvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …