Jan Ziegler: Zeman plácá hlouposti a o Stepanu Banderovi nic neví

13.01.2015 7:34

Miloš Zeman chtěl poučovat ukrajinisty, ale jenom ze sebe udělal šaška. Opět vypustil do éteru kolosální nesmysl.

Jan Ziegler: Zeman plácá hlouposti a o Stepanu Banderovi nic neví
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

 V odpovědi lidem, kteří se zabývají historii, vložil do úst ukrajinskému nacionalistickému vůdci Stepanu Banderovi, slova, která dotyčný nikdy neřekl. Nicméně udivit by nás to nemělo, protože vědomá lež je jeho častou zbraní.

„Za prvé, znáte Banderův výrok ‚Zabij každého Poláka mezi šestnácti a šedesáti lety!‘? Pokud neznáte, nejste ukrajinisté,“ napsal Miloš Zeman ukrajinistům. Má to však zásadní chybu, a tu, že Bandera nikdy nic takového neřekl.

Jak uvedl webový portál novinky.cz, citát, který Zeman přisoudil Banderovi, patří podle polského historika Władysława Filara prvnímu veliteli UPA Dmytru Kljačkivskému, jenž ho použil v červnu 1943 v tajné direktivě svým jednotkám. „Musíme podniknout velké akce k likvidaci polského elementu. Při odchodu Němců bude třeba tento vhodný moment využít k likvidaci celé mužské populace ve věku od 16 do 60 let,“ citoval historik z direktivy, jejíž text má být ve vyšetřovacím spisu v archivu tajné služby SBU pro Volyňskou oblast.

Náš přední ukrajinista a historik Ústavu pro studium totalitních režimů David Svoboda v rozhovoru pro lidovky.cz velmi přesně vystihl, že problém dočasného obyvatele Pražského hradu je v jeho technokracii bez humanitního vzdělání. Jaksi nechápe, že nelze vytrhávat jednotlivé citáty z kontextu, a navíc je ještě přisuzovat jiným lidem.

Pro pochopení složité ukrajinské historie a vztahů Ukrajinců s Poláky, Litevci a Rusy atd. je třeba toho znát víc než pouhý citát. Je nutné porozumět protipolskému povstání ukrajinského hejtmana Bohdana Chmelnického z poloviny 17. století, je potřeba znát rusifikační útlak Ukrajiny po polovině 19. století, který vyvrcholil roku 1876 carským zákazem používání ukrajinského jazyka. Nelze zapomínat ani na miliony mrtvých Ukrajinců za hladomorů na počátku třicátých let minulého století, který vyprovokovalo ruské komunistické vedení v Moskvě, na obranu proti polonizaci atd. Stepan Bandera jistě nebyl ukázkovým čítankovým hrdinou, ale bez pochopení složitých staletých dějů nelze vynášet soudy nad ukrajinskou historii.

Ono Miloš Zeman dokázal už dříve shodit jinak výborný článek v Technickém magazínu o příčinách zaostávání socialistického Československa, kde napsal, že naše školství je na tom hůř než nepálské. Já komunisty rád nemám, ale tohle byl opravdu nesmysl. Jenomže poněkud jednodušší Zemanovi obdivovatelé mají takové hloupé citace rádi a on jim je rád s chutí předhazuje, protože jimi dokáže slaboduché jedince zaujmout.

Když k tomu dále připočteme jeho spolupracovníky typu Vratislava Mynáře, jenž je navíc i bezpečnostním rizikem pro tuto zemi, a Jiřího Ovčáčka, které intelektuálně předčí snad i průměrní studenti gymnázia, pak se slušně řečeno Zemanovým problematickým výstupům nelze divit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…