Jan Ziegler: Zvýšení zdravotního pojištění živnostníkům není řešením

03.04.2015 19:46

Premiér Bohuslav Sobotka navrhuje, že by se osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) mělo zvýšit zdravotní pojištění. Chápu, po zrušení zdravotnických poplatků je potřeba dodat do systému chybějící miliardy korun, ale tohle není vůbec dobrý nápad. Daleko lepším řešením jsou zvýšení spoluúčasti pacientů na zdravotní péči a úspory v resortu.

Jan Ziegler: Zvýšení zdravotního pojištění živnostníkům není řešením
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Prý živnostníci dávají na zdravotnictví méně a dostávají stejnou péči jako zaměstnanci. Takhle jednoduše to nevidím. OSVČ na rozdíl od zaměstnanců nemají nárok na vyplácení nemocenské, pokud si tedy nepřiplatí na pojištění. Ti, co pracují na sebe, si také nedovolí být dlouho nemocní, protože za ně jaksi nemá kdo dělat, a tak dřou v horečkách, s bolestmi atd.

To u pracujících to bývá jiné, čímž se těch slušných nechci dotknout. Ale u jistě firmy na Novojičínsku přemýšlel německý majitel, proč mu vždy v lednu roste nemocnost a pracovní neschopnost. Pak na to přišel, na vesnicích začala doba zabíjaček. Živnostníci obecně nechodí tolik k doktorům jako zaměstnanci.

Problém mála peněz ve zdravotnictví by se měl tedy za prvé řešit šetřením v resortu, jak znám veřejný sektor, tak rezervy jistě jsou. A za druhé bude nutné zvýšit spoluúčast pacientů na péči. V České republice je nyní jedna z nejnižších v Evropě a to také přímo vybízí k jejímu zneužívání či nadužívání. Takže určitě by bylo dobré obnovit co nejdříve alespoň poplatky za pobyt v nemocnicích a postupně zavést další.

Solidarita se musí kombinovat s osobní zodpovědností každého jedince. Nevím, proč bych měl být v rámci zdravotního pojištění solidární například s alkoholikem, který paří přes lékařský zákaz a pak je v ordinacích jako doma. A když si budou lidé víc sami platit za péči, mnozí se začnou chovat rozumněji a ten zbytek bude víc platit do systému. Tohle je správné řešení, a nikoliv zvyšování zdravotního pojištění živnostníkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.