Jana Zwyrtek Hamplová: Volby řádné nebo neřádné? Nic neřeší ani jedny

13.08.2013 8:53

Nechápu radostné křepčení nad předčasnými volbami. Ostatně nekřepčila bych ani nad řádnými.

Jana Zwyrtek Hamplová: Volby řádné nebo neřádné? Nic neřeší ani jedny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Bez změny volebního systému totiž žádné volby nic neřeší. Veškeré dění posledních týdnů tak má jen málo pozitivních vjemů. Jedním z nich je premiér Jiří Rusnok. Klidný, chytrý, uvážlivý a neagresivní politik, na kterého bylo příjemné se koukat a naslouchat mu. Měl nadhled, nikoliv vykalkulovaný úsměv a přes svou složitou situaci zvládl maximum. Hlavně ale bylo vidět, že něco umí a zná – u většiny českých politiků věc nevídaná. Měl také odvahu a trpělivost, což jsou dvě vlastnosti, které také politikům často schází.

Jenže dokáže lidi typu Jiřího Rusnoka přivést do sněmovny stávající volební systém? Obávám se, že nikoliv. Jednak je strany nemají, a pokud je i mají, nenechají je vyrůst. A než by se k tomu nakrásně odhodlaly, už budou tito lidé dávno někde úplně jinde, než aby seděli na někdy trapných schůzích okresních a krajských organizací stran, kde by museli o podporu svých očividných schopností často degradačně bojovat s lidmi bez jakýchkoli schopností – vyjma té sedět právě na těch schůzích a mluvit důležitě hodiny o ničem.

Zachrání nás jedině většinový volební systém s jednou kandidátkou jedné volební strany na celém území České republiky s možností vybírat napříč spektrem. A nejvyšší počet hlasů „bere“. Jen tak přinutíme volební stranu vybrat ty nejlepší, které ve svém středu má. Jen tak budeme my voliči skutečně ovlivňovat složení sněmovny.

Protože co jsou dnes jinak volby? Volba strany, která "nám" v daném kraji vybrala sama, koho chtěla. A z těchto krajských kandidátek se pak složitě skládá sněmovna. Nevybírá tak volič, ale strana a poměrný volební systém. Domnívám se však, že dozrála doba na to, aby náš život přestaly ovlivňovat výhradně krajské partajní lobby.

Nemám přitom nic proti stranám. Stranický systém je systém osvědčený, jiný není, jde ale o to, JAK ho použít.

Jedna republiková kandidátka s jasným stranickým lídrem a dalšími celorepublikovými osobnostmi, z nich by bylo možné vybírat napříč, s tím, že sněmovnu obsadí ti kandidáti, kteří budou mít nejvíce hlasů voličů, je jediná cesta ke kvalitním politikům. Jedině kvalitní politikové přinesou kvalitní řízení naší země. A jedině kvalitní řízení země znamená rozvoj, pořádek a naději. Chceme to? To se ví, že chceme!

Měli bychom proto začít říkat hodně nahlas – změňte už konečně volební systém. Vždyť všichni vidíme, že ten stávající prostě nikam nevede. A když, tak tam, co dáma nemůže vyslovit. Byť je to docela přesné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…