Jarmila Vlasáková: Kam směřuje české zemědělství?

06.06.2021 9:51

Měli bychom být pyšní na české potraviny. Česká republika se umístila jako pátá nejlepší v rámci tzv. Indexu globální potravinové bezpečnosti (GFSI), který pro FAO (Organizace pro výživu a zemědělství při OSN) zpracovává každoročně týdeník Economist.

Jarmila Vlasáková: Kam směřuje české zemědělství?
Foto: pixabay.com
Popisek: Zemědělství - ilustrační foto

Z toho v dohledovatelnosti v potravinovém řetězci jsme získali plných 100% bodů. Škoda, že média se o této skutečnosti zmínila minimálně. Kdybychom byli poslední, možná by k tomu byly rozhovory s „odborníky“ každý den.

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18891 lidí

Postupně také doznívá kritika rozhodnutí poslanců, kteří odmítli snahu o povinné zastoupení určitého procenta českých potravin v obchodních řetězcích. Různé televizní spoty a častá vystoupení pana Prouzy v médiích dosáhly svého. A pan Prouza, který vyhrožoval zdražením potravin v případě větší nabídky domácích potravin, o nějaký ten týden později v televizi odpoví na dotaz, proč je tak drahá zelenina tím, že je to dočasné. Ke změně a zlevnění podle něj dojde, až se na pultech objeví naše domácí produkce. Tomu říkám veletoč.

Hrozí nám však další snižování českých potravin v obchodech, a to po rozhodnutí o případném zastropování, t.j omezení dotací velkým podnikům. Možná se v EU rozhodne o zastropování dobrovolném, jenže pokud u nás budou mít po volbách rozhodující slovo podporovatelé tohoto omezení, máme se na co těšit. Jistým dotačním příjmem zemědělců hospodařících na půdě jsou platby na hektar obhospodařované půdy. Zde je taxa na 1 hektar a u všech stejná. Ten, kdo hospodaří na 50ti hektarech dostává zákonitě méně než ten, kdo se stará o 500 hektarů. Publikované a patřičně komentované sumy peněz, které takto dostávají velké podniky není nic jiného než snaha o vyvolání závisti mezi lidmi. A to perfektně funguje. Počítá se s vyčleněním části těchto dotačních peněz na zvýšení platby těm nejmenším a nejslabším. Jenže někteří hodlají jít cestou omezení dotací velkým podnikům. Nebylo by to problémem, kdyby se tyto podniky zabývaly pouze rostlinnou výrobou, to by si poradily. Jenže tyto podniky se zabývají náročnou a často prodělečnou živočišnou výrobou. A tyto ztráty jsou sanovány právě dotacemi.

Pro lepší pochopení přikládám tabulku s údaji podle poslední tzv. Zelené zprávy za rok 2019.

Procenta chovaných zvířat v podnicích právnických osob:

Skot ……………………   75 %
Z toho dojné krávy ……….91%
Prasata …………………    95%
Drůbež …………………    94%

Podle posledních údajů zveřejněných ASZ ČR hospodaří soukromí zemědělci v ČR na cca 37% orné půdy. Jak vyplývá z výše uvedeného, většina z nich se chovem zvířat nezabývá. Proč toto popisuji? Při omezení dotací velkým podnikům se tyto budou zbavovat finančně rizikového chovu hospodářských zvířat. Dnes jsou to všechno soukromé firmy a žádný vlastník nehodlá dlouhodobě prodělávat. Dojde tak k ještě většímu propadu výroby českých potravin. Je iluzorní domnívat se, že se chovy zvířat začnou houfně rozšiřovat u soukromých zemědělců. Dnes jim mnohde v obci sousedé stavbu chléva ani neschválí. Některé podniky velkých společností budou na prodej. Kdože je bude kupovat? Dočkáme se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…