Jaromír Novotný: Blízký východ na nebezpečné křižovatce

07.07.2013 10:12

Páteční reakce „Muslimského Bratrstva“ v Egyptě, které po bohoslužbách v mešitách vyzvalo věřící k podpoře svrženého prezidenta Mursího, vyvolalo ve večerních hodinách tisícové demonstrace islamistů a střety těchto demonstrantů s armádou a s odpůrci svrženého prezidenta. Výsledkem je několik desítek mrtvých napříč Egyptem.

Jaromír Novotný: Blízký východ na nebezpečné křižovatce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelec ze samopalu

Egypt je rodištěm „politického islámu“ a hnutí „Muslimského Bratrstva“, které má kořeny v anti-kolonialistickém nacionalismu na počátku 20. století. Zakladatelem byl Sajjid Qutb, který byl vězněn během vlády plukovníka Násira a byl zabit v roce 1966.
 
Připomeňme si, že egyptské úřady vedou válku proti džihádistům, snažícím se svrhnout vládu, již dlouhá léta. V roce 1981 džihádisté zavraždili prezidenta Sadata a viceprezident Mubarak přežil jen díky tomu, že granát určený jemu nevybuchnul.
 
V průběhu druhé poloviny devadesátých let probíhaly trvalé střety mezi džihádisty a bezpečnostními silami.  V roce 1997 egyptští džihádisté zavraždili 58 zahraničních turistů v chrámovém komplexu v Luxoru.
 
Nezapomínejme, že současný vůdce Al-Kajdy, Ajmán Zavahri je Egypťan a že v dnešních dnech bojují v Sýrii stovky egyptských džihádistů proti režimu prezidenta Asada. Doma v Egyptě džihádisté využili chaosu po „arabském jaru“ a na Sinaji vybudovali své základny, zvětšili své počty a doplnili zásoby zbraní.  
 
Pokud se tedy „Muslimské Bratrstvo“ rozhodne jít cestou ozbrojeného střetu s egyptskou armádou, máme před sebou velice neradostnou prognózu vývoje. Držím palce egyptské armádě, aby situaci zvládla již v samotných začátcích. Jak jsem již dříve uvedl, zbývá jen „pákistánský scénář“.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.