Jaroslav Bašta: Karla Maříková je vláčena už ve Zprávě ministerstva vnitra o extremismu

09.03.2020 21:31

Justice není nezávislá, ale funguje na politickou objednávku. Ta loňská zněla: Stíhat protimigrační výroky! Vzpomínáte si na gumový paragraf o pobuřování v minulém režimu?

Jaroslav Bašta: Karla Maříková je vláčena už ve Zprávě ministerstva vnitra o extremismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Žádost policie o vydání k trestnímu stíhání poslankyně SPD Karly Maříkové za její výrok o migrantech na facebooku z ledna 2019 poskytuje svobodomyslným a demokraticky smýšlejícím poslancům unikátní příležitost, jak do budoucna zamezit protiprávnímu jednání části orgánů činných v trestním řízení. Myslím, že těžko bychom nalezli jinou kauzu, která by takto veřejně a v plné nahotě odhalila zvůli a zároveň neschopnost policistů a státních zástupců, kteří tento případ šetřili. Paní poslankyně srovnala důvody unijního nařízení zákazu dovozu nepůvodních invazivních rostlinných a živočišných druhů na území EU s důsledky usazování muslimských migrantů. Dospěla k závěru, že zákaz vstupu by se měl vztahovat i na ně. Policie tento její výrok začala šetřit jako přečin podněcování k nenávisti. Objevilo se to ve Zprávě ministerstva vnitra o extremismu za druhé čtvrtletí roku 2019, čímž celá záležitost získala politický rozměr.

Bude odstíhán i prezident, premiér či ministr vnitra?

Výše uvedené ve své podstatě znamená, že čelíme pokusu regulovat svobodu slova orgány činnými v trestním řízení za pomoci gumového paragrafu o podněcování k nenávisti. Situace mi velmi připomíná podobně všeobjímající a zneužívaný paragraf o pobuřování v minulém režimu. Vše ovšem svědčí o tom, že justice není nezávislá, ale funguje na politickou objednávku. Loňská objednávka zněla: Stíhat protimigrační výroky! Protože se všechno odehrává v České republice, při známé rychlosti českého trestního řízení čas oponou trhl. Protimigrační výroky dnes totiž pronáší kdekdo – prezident, premiér, snad i ministr vnitra. Bude je někdo, až je zase udají nějací elfové, také stíhat? Nebo celá fraška skončí usnesením Poslanecké sněmovny, která se tvrdě ohradí proti kriminalizaci svobody slova a požádá ministry vnitra a spravedlnosti o nápravu?

Autorem glosy je Jaroslav Bašta, český archeolog, politik a diplomat, signatář Charty 77.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…