Jaroslav Michal: Pomůže Zeman s radary MADR?

22.11.2018 15:54

Prezident Miloš Zeman v neděli odjíždí na návštěvu Izraele. Do Svaté země ho doprovází početná podnikatelská delegace, která spoléhá na vliv přítomnosti prezidenta při uzavírání obchodů. Jednou z priorit je rehabilitovat strategickou zakázku na dodávku izraelských radarů MADR, na které česká armáda čeká již několik let.

Jaroslav Michal: Pomůže Zeman s radary MADR?
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Český prezident je v Izraeli velmi uznávanou osobností, o čemž svědčí i to, že jako jediný český politik v historii vystoupí v izraelském parlamentu Knessetu a jednat bude jak s prezidentem Rivlinem, tak s premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Miloš Zeman je znám i jako vyznavač ekonomické diplomacie, proto ho na všech cestách doprovází početná podnikatelská delegace. V tomto ohledu neměla Česká republika asi schopnějšího prezidenta. Zda bude úspěšný i v resuscitaci zakázky na dodávku izraelských radarů MADR, které jsou pro českou armádu nezbytností, ukáží následující týdny.

Historie 3D radarů

Kauza izraelských sledovacích systémů sahá až do roku 2016. Tehdy ministerstvo obrany po letech průtahů schválilo nákup mobilních radarů MADR pro českou armádu v hodnotě 3,5 miliard korun. Od té doby premiér Babiš i prezident Zeman považovali zakázku za strategickou. Nejen kvůli tomu, že přímým dodavatelem je stát Izrael, ale také proto, že armáda nutně sledovací systémy potřebuje.

Zásah Šlechtové

Za bývalého ministra Martina Stropnického, který je nyní velvyslancem právě v Izraeli, proběhla soutěž. Tu vyhrál stát Izrael a vedla se jednání o smlouvě. Ty měla dotáhnout do konce jeho nástupkyně Karla Šlechtová.

Bohužel její vstup na ministerstvo znamenal i konec mezistátní dohody. Ačkoliv Šlechtová dostala důležitou smlouvu tzv. v „mašličkách“, tedy připravenou k podpisu, a věděla, že na úspěšném dokončení kontraktu má zájem nejen vláda, ale i prezident, od počátku závěrečný podpis bojkotovala.

Nejprve přišla s prohlášením, že izraelské radary jsou nekompatibilní se systémy NATO, a poté, co toto tvrzení bylo vyvráceno, podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli “závažným pochybením v zakázce”. Tím de facto proces zastavila až do skončení trestního řízení. (ZDE a ZDE)

Ne náhodou v té době začal být aktivní lobbistický Omnipol. Ten se snažil všemožně zakázku překazit, aby prosadil systémy Giraffe švédského výrobce SAAB, ačkoliv nezbytnou podmínkou výběrového řízení bylo, aby nabídku podalo přímo švédské ministerstvo obrany, nikoliv soukromá firma. (ZDE)

Šlechtová se sice všemožně snažila propojení s Omnipolem vyvrátit, nicméně sama sebe usvědčila, když těsně před svým odchodem z ministerstva schválila bez výběrového řízení zakázku za 350 milionů na dodávku taktického bojového simulátoru firmy SAAB a jejího českého zprostředkovatele Omnipolu. (ZDE)

Radary MADR prioritou

Podle dřívějšího prohlášení náčelníka Generálního štábu Aleše Opaty patří nákup 3D radarů z Izraele k nejvyšším prioritám armády.

O tom, jak je modernizace armády nezbytná, hovořil na úterním velitelském shromáždění i náčelník generálního štábu Opata: „Je potřeba co nejdřív nakoupit neprůstřelné vesty a helmy, ruční zbraně, bojová vozidla pěchoty BVP, radary MADR, víceúčelové vrtulníky a dělo ráže NATO. Bez nich nebudeme schopni chránit Českou republiku a bojovat proti terorismu”. (ZDE)

Nyní je tedy na české ekonomické diplomacii, aby zakázku dotáhla do konce. K tomu nemůže být lepší příležitost než je právě nadcházející prezidentova cesta do Izraele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …