Jaroslav Šebek: Sedláci upřímně a s důvěrou očekávají opravdový posun v zemědělském resortu

03.01.2022 19:53

Dopis předsedům koaličních stran, ministrovi zemědělství a zástupcům stran pro oblast zemědělství, popř. životního prostředí.

Jaroslav Šebek: Sedláci upřímně a s důvěrou očekávají opravdový posun v zemědělském resortu
Foto: asz.cz
Popisek: Jaroslav Šebek, tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR

Vážený pane premiére,
vážená paní předsedkyně,
vážení páni předsedové,
vážený pane ministře,

obracím se na vás jménem Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) ve věci Strategického plánu ČR (SP), který má být v rámci přípravy Společné zemědělské politiky EU 2023+ odeslán v příštích dnech Evropské komisi a prosím vás, abyste tuto naši výzvu vzali velmi odpovědně.

Považujeme za velmi problematické, že do tohoto návrhu SP, který připravovala předchozí vláda s úplně jinými cíli a zájmy, se vám zatím (podle našich informací) nepodařilo prosadit prakticky nic, co by jednak odpovídalo vašemu společnému politickému programu (a také našim dlouhodobým představám) ale především, co by odvrátilo finanční poškození drtivé většiny zemědělských subjektů v ČR. Navíc, pakliže odešlete do Bruselu stávající návrh zemědělské dotační politiky, učiníte své sliby po celou dobu vašeho mandátu v podstatě nesplnitelnými a dobrovolně si na sebe vezmete závazek plnění plánu, který jde v mnoha směrech proti zájmům venkova a zemědělství. V takovém případě nebudeme schopní jakkoli pomoci, protože očekávání drtivé části zemědělské veřejnosti i dalších podnikatelů na venkově byla jiná. Současný SP je zcela nesporně připraven podle zájmů úzkých skupin největších agroholdingů. Vaše vláda ale vznikla právě díky silné voličské podpoře vašich závazků na jasnou změnu tohoto byznysového přístupu k zemědělství, jež byl asi nejviditelněji reprezentován politikou Agrofertu p. Babiše.

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí

Věřím, že toto nejasné přešlapování kolem SP není vaším pravým a společným zájmem a že jde jen o nějaké nedorozumění. V příloze si vám dovoluji zaslat přehled 7 nejdůležitějších bodů, které vycházejí z naší dlouhodobé znalosti tohoto resortu a které podle našeho názoru lze ještě stihnout formálně zapracovat tak, aby bylo možné SP odeslat v průběhu ledna 2022. Naše promyšlené návrhy pomohou systémově odstranit nejpalčivější problémy, které by současný Strategický plán přinesl a zároveň zahrnují takové změny, které připraví prostředí zemědělského sektoru k prosazení dalších nutných opatření, které máte ve svém koaličním programu, který také plně podporujeme. Nejedná se přitom o nic nového - jde o výběr z našich zásadních připomínek, o kterých Ministerstvo zemědělství ví již dlouhou řadu měsíců, ale nehodlalo je ani diskutovat. Naše návrhy plně odpovídají ekonomickým analýzám v rámci ÚZEI a jsme připraveni je odborně a bezodkladně vykomunikovat s vašimi zástupci.

ASZ ČR, jako zástupce nejširšího spektra zemědělských subjektů v ČR považuje situaci za skutečně velmi vážnou. Smyslem mého dopisu není jakýkoli nátlak, ale považuji za správné vás informovat, že sedláci upřímně a s důvěrou očekávají opravdový posun v zemědělském resortu, který navzdory masivním dotačním prostředkům do úzce vybraných kapitol trpí stále většími potížemi, což přináší mj. obrovské negativní majetkové posuny, proti kterým v současném právním řádu není žádná obrana. Pokud tedy opravdu chcete udělat reálné změny v oblasti zemědělství, venkova a životního prostředí, je potřeba je udělat právě teď do Strategického plánu. Jsme přesvědčeni, že k tomu ještě stále zbývá dostatečný čas. Pozdější snahy o změny již nebudou prakticky možné a půjde již jen o gesta, která nebudou široké veřejnosti důvěryhodná.

Vážení představitelé koaličních stran, vážení zástupci stran pro zemědělství, děkuji vám za pozornost. S tímto dopisem také seznámím naši členskou základnu, neboť máte její maximální důvěru a podporu.

S pozdravem

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek
předseda ASZ ČR

Nezbytné změny Strategického plánu (SP) – návrhy ASZ ČR:

požadavky1

požadavky2

V čem spočívá zákeřnost současného návrhu Strategického plánu (SP) na MZe především pro zemědělce, ale i pro novou vládu?

1

2

3

4

5

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…