Jaroslav Šebek: Synoda o rodině znamená opatrný posun vpřed

31.10.2014 11:41

V říjnu se konala synoda o rodině, čtrnáctidenní zasedání 200 biskupů, které svolal papež František a které symbolicky zakončilo blahořečení Pavla VI., další výrazné papežské osobnosti 20. století. Synoda se věnovala otázkám rodiny a jejích problémů v moderním světě.

Jaroslav Šebek: Synoda o rodině znamená opatrný posun vpřed
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Zvláště ve druhém týdnu jednání se vedly bouřlivé diskuse o znění závěrečného dokumentu, v nichž se ukázaly poměrně zřetelně zlomové linie mezi progresisty a tradicionalisty.

Již před zahájením synody totiž zazněly silné hlasy konzervativního tábora, které kriticky poukazovaly na přílišnou vstřícnost části katolických kruhů k homosexuálům a na liberálnější přístup k lidem, kteří po ztroskotání církevního sňatku uzavřeli další manželství. Do závěrečné synodální zprávy se právě tyto konfliktní otázky nedostaly.

Podle některých analytiků na to měl vliv i fakt, že zastánci konzervativních skupin vykreslovali černé scénáře, podle nichž v případu zásadnějších reforem církevního přístupu k partnerským vztahům hrozí dokonce církevní rozkol.

Z bezprostředního výsledku první části synody tedy panuje určité rozčarování, protože jazyk průběžné zprávy z minulého týdne byl vůči řadě sporných otázek mnohem přívětivější. Synoda však pokračuje znovu příští rok.

Na zdar realizace otevřenějších koncepcí nynějšího papeže bude mít bezpochyby vliv i vyjednávání s představiteli biskupského sboru zejména v Asii, který silně akcentuje sociální otázky, ale je poměrně rigidní v otázkách rodinné morálky. Proto bude bezpochyby velmi důležitá jeho cesta na Filipíny v příštím roce.

Jsem přesvědčen, že přes dílčí porážku reformního křídla se během synodního jednání prosadily pozitivní tendence již v tom, že se mnohé dosud tabuizované otázky otevřely k veřejné debatě a nezametly se hned pod koberec.

Mnozí z příznivců tvrdé linie se odvolávají na již zmíněného papeže Pavla VI. a zejména jeho encykliku Humanae vitae, která odsoudila všechny formy umělé antikoncepce. To je však hodně jednostranný pohled.

Text encykliky tehdy silně ovlivnilo reformní hnutí konce 60. let, spojené s velkou otevřeností a experimentováním v sexuálním životě.

Za svého působení na Petrově stolci však Pavel VI. podnikl i řadu reformních kroků a nebál se modernizovat jak církevní struktury, tak i pojetí papežského úřadu.

Nynější církevní elity, včetně konzervativního proudu, by se od něj mohly víc inspirovat v tom, aby v duchovní i praktické rovině adekvátně reagovaly na měnící se společenskou situaci a dokázaly číst, obrazně řečeno, znamení času, a lépe chápat skutečné životní situace, v nichž se nejen partnerské vztahy na prahu třetího tisíciletí ocitají. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…