Jaroslav Šebek: Živnostníci a sedláci už dávno vědí, jak „dobře“ to pan premiér a jeho hnutí ANO s nimi myslí

06.02.2019 14:57

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) se svým stanoviskem a komentářem připojila k tiskové konferenci „KÓD EET“, kterou na konci ledna uspořádali zástupci podnikatelů a živnostníků společně s Podnikatelskými odbory a Stranou Radostné Česko.

Jaroslav Šebek: Živnostníci a sedláci už dávno vědí, jak „dobře“ to pan premiér a jeho hnutí ANO s nimi myslí
Foto: asz.cz
Popisek: Jaroslav Šebek, tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR

ASZ ČR považuje od počátku zavedení elektronické evidence tržeb za jeden z faktických projevů postupných ztrát svobod, které vedou k devastaci života na venkově a útlumu malého, především rodinného podnikání, zániku venkovských hospod, malých krámků a živností.

„Elektronická evidence tržeb patří k jednomu z kroků, které likvidují mnohdy více jak 25leté snahy o očistění českého venkova od odéru kolektivizace, jsou naprostým hazardem s vynaloženými prostředky do tohoto prostoru, ale především také hazardem s iniciativou a podnikavostí lidí, kteří si vzali za své na venkově žít a podnikat,“ říká předseda ASZ ČR Josef Stehlík.

Výše uvedené obavy se bohužel za dobu fungování EET potvrdily, a to nevratným vlivem zejména na malé provozovny na venkově a obyčejné lidi tam žijící - na rozdíl od velkých hráčů na podnikatelském poli, kde je dopad takřka nulový. Navíc došlápnutí si na drobné podnikatele má a ještě bude mít pro stát důsledky v podobě neplánovaných finančních výdajů nezbytných k řešení nastalých dopadů (dotace obcím na provoz prodejen atd.).

Populistické návrhy na podporu živnostníků a vůbec podnikání, např. v podobě navýšení paušálů, které nyní vláda prezentuje, nejsou ničím jiným, než snahou o zalíbení se podnikatelské sféře. Skutečnou pomocí by byl pouze komplexní program s řadou systémových opatření, která by řešila i obludnou byrokracii a nepřehledné právní normy, jež ponejprv dopadají na podnikatele, nucené nést největší část rizik a odpovědnosti.

„Živnostníci a sedláci ale už dávno vědí, jak „dobře“ to pan premiér a jeho hnutí ANO včetně celé minulé a současné vlády s nimi mysleli a myslí. O tom svědčí právě zavedení EET a kontrolního hlášení, a to navzdory spoustě argumentů z podnikatelské sféry, neoprávněné zajišťovací příkazy Generálního finančního ředitelství na soukromé majetky a jiné vymoženosti současné garnitury. Domníváme se proto, že druhou šanci od veřejnosti si pan premiér vzhledem ke svým ostudným kauzám určitě nezaslouží,“ uzavírá tajemník ASZ ČR Jaroslav Šebek.

(informace o konferenci ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla