Jaroslav Šonka: Polepšovna

01.06.2012 16:58

Už dlouho jsem slovo „polepšovna“ neslyšel. Snad se nápravné ústavy nikdy takhle oficiálně nejmenovaly, snad je to nějaký jazykový c. a k. zbytek. Ale líbí se mi to slovo víc než slovo vězení. Také trest mi nepřipadá na všechny prohřešky adekvátní. A nápravná zařízení jistě taky moc nenapraví.

Jaroslav Šonka: Polepšovna
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

POLEPŠENÍ je krásná představa, o které přemýšlím čím dál tím víc. Sleduji totiž pokles veřejné důvěry, který se týká našich politických elit. Pomalu si myslím, že bych jakousi polepšovnu pro politické elity uměl i uspořádat.  

Bylo by to distribuční zařízení rozdělující své klienty do vhodných prozatímních pozic. David Rath by dostal dva semestry oprav hradů a zámků se zednickou lžící v ruce. Vít Bárta, se zkušenostmi z ostrahy, by dostal tři semestry ostrahy ovcí na vysokohorské salaši. Musel by je i dojit, což se však dělá jinak než dojení zákazníků a politické klientely.  

Kristýna Kočí by dostala dva semestry péče o přestárlé, protože pak by otázka, co s kým má a jak intenzivně, očividně nehrála roli. Václav Klaus by dostal semestr rozjímání v některém z mnišských řádů, které se rozhodly rozjímat mlčky a mají zákaz mluvy.  

Nevyjadřoval by se chvíli ke všemu, ale naopak k ničemu. Proč jen semestr? Pochybuji o tom, že by to déle vydržel – a za mlčení se nepobírají honoráře, což je možná škoda.  

Odboráři Jaroslavu Zavadilovi bych předepsal dva semestry výuky zpěvu, aby si zkultivoval své akustické výstupy, v zájmu vlastního poselství. Ale co s Miroslavem Kalouskem? Snad ho jen odsoudit k dvouletému členství v ČSSD. Nějaké ty strany má už za sebou.  

O Vojtěchu Filipovi nevím, zda mu předepsat semestr dolarového milionářství, nebo dva semestry opravdové, chudé, proletářské existence, třeba ve stylu disidentů sedmdesátých let.  

Sice nyní bezuzdně vtipkuji, ale tahle úvaha má historickou podstatu. Bývalí komunisté Hájek, Dienstbier, Pithart, Hanák a jiní si založili vlastní polepšovnu. Jmenovala se Charta 77 a byla v tomto ohledu velmi úspěšná. Vytvořila jakousi etickou kostru naší národní debaty, která existuje dodnes.  

Můj návrh ovšem má jednu velkou slabinu. Zmínění pánové si svou polepšovnu založili sami a opravdu obstáli. Zatímco polepšování dnešních elit takto nefunguje. Není zde nikdo, kdo by dnešní hříšníky do té polepšovny mohl poslat.  

A sami na to nepřijdou.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla