Jaroslav Štefec: „Nové horizonty“ islamistického terorismu

19.01.2018 15:33

Pevně věřím, že si lidé, odpovědní za činnost českých bezpečnostních služeb a za připravenost armády a policie zajišťovat bezpečnost nás, občanů ČR, alespoň částečně uvědomují důsledky (odvráceného) útoku bezpilotních letounů, vybavených speciálními „minibombami“ a sofistikovanými systémy velmi přesné navigace, na základnu ruského letectva Hmeimim v Sýrii.

Jaroslav Štefec: „Nové horizonty“ islamistického terorismu
Foto: Facebook
Popisek: Jaroslav Štefec

Stejně jako příchod bombardovacího letectva během první světové války zásadně ovlivnil charakter vedení bojové činnosti a přenesl válečná utrpení z fronty do hlubokého týlu, znamená tento útok kvalitativní skok ve schopnostech teroristů z tzv. Islámského státu provádět kdekoliv na světě zákeřné vzdušné útoky na libovolné cíle. Od sportovních utkání, koncertů pod širým nebem a dalších míst shromáždění velkého množství lidí po prvky kritické infrastruktury, jako jsou rozvodny elektrické energie, čerpací stanice plynu, vodárny, letiště či jaderné elektrárny.

Schopnost teroristů zabíjet lidi ze vzduchu pomocí přesně navigovaných bezpilotních letounů mimo jiné také zásadním způsobem znehodnocuje pozemní protiteroristická opatření, počínaje kontrolními rámy, systémy rozpoznávání obličejů a betonovými zábranami proti vozidlům, a konče ozbrojenými vojáky a policisty v ulicích.

Naše armáda a bezpečnostní složky musí s touto konkrétní hrozbou velmi rychle začít reálně počítat a hledat cesty, jak jí efektivně čelit. Mimo jiné proto, že teroristé určitě „neusnou na vavřínech“, ale budou zlepšovat jak konstrukci bezpilotních letounů, tak technologii jejich ovládání a navádění, případně konstrukci a účinnost výbušných prvků. Nebo zásobníků se sarinem, sporami antraxu, případně radioaktivními látkami. Tyto technologie a jejich produkty pak mohou prostřednictvím již existujících distribučních sítí šířit na libovolná místa v Evropě i jinde ve světě.

V Sýrii je možné bezpilotní letadla bezpečně sestřelit nebo navést na zem. Ruská, syrská, americká nebo turecká armáda mají dostatek prostředků pro jejich detekci, převzetí pod kontrolu nebo likvidaci ve vzduchu. Bránit však před nimi například hřiště, stadiony nebo městské čtvrti evropských nebo amerických měst s vysokou koncentrací obyvatelstva je prakticky nemožné.

Teroristé přitom nemusí používat pouze bezpilotní prostředky speciální konstrukce. Zneužít lze i různé volně prodejné a cenově dostupné „drony“, které se tak z prostředku zábavy stávají potenciálními útočnými zbraněmi, ohrožujícími životy, zdraví a majetek občanů.

Hrozba, kterou jsem nastínil, je zcela reálná. Zajímá mě, která odpovědná složka bezpečnostního systému ČR se jí ujme a začne pracovat na způsobech její eliminace. Doufám, že nebudu muset čekat až do prvního vzdušného útoku na lidmi nabitý fotbalový stadion Sparty nebo vyprodaný koncert Andrého Rieu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …