Jaroslav Tvrdík: Pana Babiše léta znám, tykáme si a byl jsem dokonce hostem u něj doma

13.09.2013 13:03

Otevřený dopis do Mladé fronty Dnes

Jaroslav Tvrdík: Pana Babiše léta znám, tykáme si a byl jsem dokonce hostem u něj doma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík

Vážená redakce,

dovolte mi, abych s úctou a respektem náležejícím práci nejčtenějšího nebulvárního deníku v České republice alespoň krátce reagoval na tři Vaše články ve včerejším vydání.

Vzhledem k tomu, že Váš deník reagoval během několika hodin s takovou intenzitou a věnoval jednomu setkání, kterého jsem se naprosto náhodně účastnil, dokonce první stránku a hlavní titulek, musí se jednat při významu Vašeho listu o zásadní politickou událost v životě České republiky a proto jistě uvítáte další informace jak pro Vás osobně, tak pro Vaše čtenáře.  

Předně mi dovolte sdělit, že autora „slavného tweetu“, který informaci o této přelomové události přinesl, pana Andreje Babiše léta znám, tykáme si a byl jsem dokonce soukromým hostem u něj doma, v jeho rodinném domku v Průhonicích. S absolutní jistotou mohu říci, že jsem ho viděl ve svém dosavadním  životě na schůzkách vícekrát než třeba jiného zmíněného účastníka popsané mimořádné události, poradce prezidenta republiky pana Martina Nejedlého. Mimo jiné jsme hovořili také o podnikání v Číně a možná je škoda, že o tom na svém tweetu zatím také neinformoval a MF Dnes nevěnovala svoji první stranu.

Předesílám, že bych považoval za nemožné tuto informaci o svých schůzkách komukoliv veřejně sdělovat, ale Andrej se stal předsedou politické strany, která kandiduje ve volbách do Poslanecké sněmovny a je vlastníkem a vydavatelem Vašeho deníku. Jestliže je dnes břitkým kritikem ostatních, nastavuje nová pravidla politické morálky a otevřenosti a považuje za zásadní veřejnost na svém tweetu a jako majitel ve svém deníku informovat o schůzkách jiných osob, určitě se na mne za toto jindy naprosto nepřijatelné porušení soukromí nebude zlobit.

Chtěl bych Vás, vážená redakce, upozornit také na to, že jestliže si ve své historii zakládáte na vysoké profesionalitě, nezávislosti a transparentnosti a považujete kredibilitu pro své čtenáře za jednu ze svých hlavních hodnot, pro které si Vás čtenáři kupují, tak by bylo také korektní uvést v hlavní reportáži nikoliv „Jako první na sešlost upozornil na svém profilu na sociální síti Twitter podnikatel a politik Andrej Babiš“, ale spíše podnikatel, předseda politické strany ANO kandidující do voleb do PSP ČR a nový vlastník deníku MF Dnes pan Andrej Babiš.      

Asi se společně shodneme, že politici, ke kterým nově pan Andrej Babiš patří, zejména ve vrcholu politické kampaně pracují ve vztahu ke svým politickým konkurentům s jistou nadsázkou, ironií a s mírným posunem předkládaných informací a že když tak činí férovým způsobem, tak na to mají podle mého přesvědčení dokonce plné právo.

Myslím si však také, že Váš deník, který je jinak k podobným informacím od politiků velmi opatrný a v podstatě je nezveřejňuje, neboť jsou spíše bulvárního charakteru, nevzal tuto možnost od pana předsedy ANO na vědomí.

Bohužel se tak vystavil do přímého podezření, že nepopisuje zásadní politickou událost české politické scény, kterou v předmětné události opravdu nelze spatřovat ani s velkou mírou fantazie, ale jen horlivě plní vyslovené nebo nevyslovené přání svého nového majitele a pevně věřím nevědomě mu tak pomáhá v jeho politické kampani proti politickým konkurentům.

Vážím si pana Andreje Babiše, obdivuji jeho neuvěřitelnou pracovitost a obrovské nasazení a ani v jeho nové roli politika bych si ho nikdy bez důkazů nedovolil obvinit ze lži. Člověka, který mu poskytl informaci, kterou zveřejnil, však zcela jednoznačně ano a Andrej by se s podobnými lidmi, jestliže chce dělat věrohodnou politiku tak dobře jako své podnikání, neměl stýkat.

Neměl jsem domluvenou na tento den ani přímo, ani nepřímo žádnou schůzku s poradcem prezidenta republiky panem Martinem Nejedlým, neúčastnil jsem se žádné porady, on ani nikdo další mi na zmíněném setkání nediktoval žádné úkoly a já jsem si je logicky ani nemohl zapisovat. Podobně je nepravdivá řada dalších uveřejněných informací respektive nepravdivých spekulací.

Dovolte mi také vyjádřit lítost nad tím, že redakce MF Dnes musí ve svých článcích vycházet ze svých anonymních zdrojů a jako převratné zjištění veřejnosti oznamovat, že jsem se sešel s místopředsedou ČSSD a hejtmanem Milanem Chovancem.

Kdyby se mne reportér MF Dnes pan Jakub Pokorný zeptal, určitě bych mu odpověděl tak jako na jinou a bohužel jedinou otázku, kterou mi položil.

Pravda je taková, že jsem členem vedení Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, která v projektu takzvané „Varšavské iniciativy“ od loňského dubna oficiálně spolupracuje v Čínské lidové republice s Asociací krajů České republiky, se čtyřmi ministerstvy vlády České republiky. Je tedy zcela přirozené, že se se starosty, hejtmany a ministry pravidelně na akcích v Čínské lidové republice nebo na jejich přípravě v České republice oficiálně a pravidelně potkávám.

S panem hejtmanem Chovancem jsem proto nedávno nebyl na žádné zákulisní schůzce, ale na legitimní týdenní politicko-podnikatelské misi v Pekingu a provincii Zhejiang a o této cestě je k dispozici mnoho otevřených informací od plzeňského hejtmanství, velvyslanectví ČR v ČLR nebo od samotné Komory.

Jestliže je dnes něco předmětem našich diskusí, tak je to zejména reciproční návštěva čínských hostitelů v ČR připravovaná na listopad tohoto roku.

Mimochodem si Vám dovoluji sdělit, že poděkování s prací Komory v ČLR oficiálně vyslovilo několik resortních ministrů vlády ČR, její pozitivní přínos ocenil v dopise svému čínskému protějšku i předchozí předseda vlády ČR a věřím, že má i pozitivní vliv na ekonomiku ČR a na podporu exportu našich členů nebo spolupracujících partnerů. Pro jistotu si dovoluji raději uvést, že tato Komora nemá ani přímé ani nepřímé příjmy od státní správy nebo samosprávy nebo z jakýchkoliv státních firem.

Mohu Vás proto ujistit, že se nevracím do ČR v době, kdy „jde zase o moc“ a garantuji Vám, že ani další čtyři roky se nechci jakkoliv odchýlit od své současné práce v ČLR a tato skutečnost musí být v relativně malé Praze dobře známa i anonymním zdrojů Vaší redakce.

Jestli jsem se nyní někam vrátil, tak je to zpět do Pekingu, kde převážně pracuji a nikoliv do Šanghaje, jak také mylně uvádíte. V nejbližších několika málo týdnech zbývajících do voleb Čínu pracovně navštívím ještě minimálně dvakrát (z toho jednou 11. října 2013 na společnou akci velvyslanectví České republiky a Slovenské republiky v ČLR, čínské Asociace kuchařů a kulinářů a naší Komory zaměřené na prezentaci a propagaci české kuchyně a potravin, o jejíž podpoře jsem nezpochybnitelně jednal s panem ministrem Tomanem) a doufám, že se i s redakcí MF Dnes shodneme, že z ČLR se kampaně jakékoliv politické strany v ČR organizují opravdu velmi těžko.  

Dovolte mi, abych MF Dnes alespoň poděkoval za krásný dárek k mým včerejším 45. narozeninám formou zveřejnění názoru jednoho z renomovaných investičních bankéřů,  který říká, že „není potřeba démonizovat jen Tvrdíka, že není jediným viníkem současného stavu a že byl v ČSA velmi krátkou dobu“, byť jeden z komentářů účelově vyjadřuje úplně jiné a formou zbytečných urážek podané přesvědčení novináře MF Dnes.

Na oplátku Vám přeji, vážená a milá redakce, abyste co nejdříve vyřešili pro Česko zatím ve volební kampani neznámou situaci, ve které je kandidát na předsedu vlády a předseda politické strany i majitelem takto významného média a používali jste k jeho aktivitám a iniciativám stejným metr, kterým měříte politikům ostatních stran.

Dovoluji si přesto všechno závěrem popřát politické straně ANO přízeň voličů a popřát nám všem naplnění jejich motta ano, bude líp. V případě, že bych náhodou dostal spravedlivou možnost se k zásadní politické události v ČR na stránkách MF Dnes také vyjádřit, jsem připraven zkrátit tento text do rozsahu vyčleněného prostoru. 

Se srdečným pozdravem

Jaroslav Tvrdík,
Předseda dozorčí rady
Smíšená česko čínská komora  vzájemné spolupráce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Tvrdík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…