Jindřich Berounský: Ministerstvo dopravy otevírá trh, kde České dráhy nemohou soutěžit

16.11.2016 18:01

Jde o diletantství, skrytý záměr, a nebo obojí? Včerejším dnem skončila lhůta pro připomínky v rámci meziresortního připomínkového řízení „Zprávy o postupu otevírání trhu veřejných služeb v přepravě cestujících v oblasti dálkové a nadregionální dopravy“.

Jindřich Berounský: Ministerstvo dopravy otevírá trh, kde České dráhy nemohou soutěžit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak

Ministerstvo dopravy přichází se zprávou o otevírání trhu v době, kdy je angažmá státní akciové společnosti Českých drah v soutěžích vyloučeno, když nový zákon o zadávání veřejných zakázek (ZZVZ) ukládá od 1. října 2016 akciovým společnostem, které se chtějí ucházet o veřejné zakázky, povinnost mít zaknihované akcie. ČD mají akcie v listinné podobě, které díky zákonu o ČD a dalším okolnostem nejde zaknihovat !!! Toto se nikde ve zprávě neuvádí  !!!    

Podle § 48 odst. 7 ZZVZ zadavatel může vyloučit účastníka zadávacího řízení, který je akciovou společností a nemá vydány zaknihované akcie. Byť se v ZZVZ uvádí, že má jít o „možnost“ zadavatele, je nutné s ohledem na základní zásady transparentnosti a rovného zacházení uzavřít, že se bude jednat o povinnost zadavatele.Tento závěr vyplývá i z důvodové zprávy k § 48 ZZVZ, kde se přímo uvádí, že zadavatel vyloučí (tj. nikoli pouze může vyloučit) akciovou společnost bez zaknihovaných akcií. Ustanovení § 48 odst. 9 ZZVZ dále stanoví, že zadavatel má u vybraného dodavatele ověřit naplnění důvodu pro vyloučení podle odstavce 7 na základě informací vedených v obchodním rejstříku a pokud z informací vedených v obchodním rejstříku vyplývá naplnění důvodu pro vyloučení podle odstavce 7, zadavatel účastníka zadávacího řízení vyloučí ze zadávacího řízení.

Autor je místopředseda Firemního výboru Českých drah Svazu odborářů služeb a dopravy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…