Jiří Baťa: Kdo je pro naše nejvyšší politiky Svjatlana Cichanouská?

06.06.2021 7:29 | Komentář

Jak informují české média, na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). 7. června přijede do Česka běloruská opoziční politička Svjatlana Cichanouská. Sejde se také s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD). Cichanouská bude v Česku do 10. června. Kdo je jakási“ Svjatlana Cichanouská?

Jiří Baťa: Kdo je pro naše nejvyšší politiky Svjatlana Cichanouská?
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

Podle také „jakési“ paní či slečny (?) Veroniky Vendlové jde prý o regulérně zvolenou prezidentku Běloruska. Otázka je, jestli V. Vendlová zná význam slova „regulérní“, protože pokud by byla S. Cichanouská jako prezidentka regulérně zvolená, pak by neexistovaly všechny politické scénky, které se kolem její osoby  vyskytují.

Veronika Vendlová ovšem vidí osobu Cichanouské v jiném světle, stejně jako v jiném světle vidí stávajícího, na rozdíl od S. Cichanouské regulérně zvoleného prezidenta Lukašenka. O osobě Svjatlany Cichanouské toho mnoho není známo, jen tolik, že žije v Lotyšsku, odkud se zahraniční pomocí, finanční tak i politickou, aktivně organizuje boj proti Lukašenkovi. Podle Vendlové běloruský prezident Lukašenko jako diktátor své lidi utlačuje způsobem, jaký současná Evropa za poslední desítky let nepamatuje.

Pro upřesnění, diktátorské praktiky Lukašenka (podle Vendlové) spočívají v tom, že „...podněcuje obrovskou vlnu násilí vůči pokojným lidem v celé zemi. Nevinní lidé jsou mučeni a zavíráni do věznic. Vyhrožování, zastrašování, nikdo si nemůže být jistý svou bezpečností, a to ani v emigraci. Neštítí se ničeho, jak dokázal únosem letadla s Ramanem Pratasevičem a Sofijí Sapegaovou! Většinu lidí nadobro obrátil proti sobě a každá podpora utlačovaných lidí přidává střípek do mozaiky změny, která nakonec nevyhnutelně nastane,“ říká Vendlová.

V této souvislosti není od věci se ptát, jestli V. Vendlová tyto popisované skutky viděla či prožila na vlastní oči, resp. na vlastní kůži, jinými slovy, jestli vůbec v Bělorusku někdy v poslední době byla, zda tam prožila nějaký čas k tomu, aby mohla tyto „strašné“ skutky jako takové zveřejňovat. Hodně se totiž také mluví o dezinformacích, o lživé propagaci, hoaxech atd. Pokud není tvrzení  V. Vendlové doloženo důkazy, její vyjádření lze považovat za úmyslnou, lživou dezinformaci o situaci v Bělorusku, která má běloruského prezidenta Lukašenka vypodobnit  jako největší zlo, které v současné Evropě existuje.

Podstatné ovšem je, že „jakási“ S. Cichanouská má přijet na návštěvu České republiky. I  zde není od věci se ptát, na základě čeho, nebo proč je Cichanouská zvána do ČR.  Svjatlana Cichanouská je pouze běloruská opoziční politička, nic víc, nic méně. To, že je zvána předsedou Senátu Vystrčilem, by bylo pochopitelné a přijatelné, pokud by to měla být osobní, neoficiální, soukromá  návštěva pana předsedy Senátu. Jak ovšem z informací vyplývá, má být Cichanouská rovněž přijata prezidentem M. Zemanem, premiérem A. Babišem a ministrem zahraničí Kulhánkem. Je tu další otázka, zda může někdo z nejvyšších míst zdůvodnit, proč osoba, která v oficiální mezinárodní politice kromě toho, že zaujímá post běloruské opoziční političky, žijící v cizině, nemá žádný oficiální politický či jiný statut, který by opravňoval naše nejvyšší představitele přijímat ji jako významnou osobnost? Notabene, zdrží-li se v ČR 4 dny, to vše na účet nás občanů? Proč její 4 denní návštěvu neuhradí z vlastních prostředků ten, který ji na návštěvu České republiky pozval, tedy pan „Tchajwanec“ Vystrčil? Navíc, nelze pochybovat, že jednání našich představitelů s Cichanouskou se zúčastní řada dalších politiků a že taková jednání (např. formou banketu, oběda, večeře) nebudou probíhat jen u šálku kávy, misky sušenek a Mattoniho kyselky je na snadě! Tak proč to divadlo?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…