Jiří Baťa: Kroměřížské radnici chybí třicet tisíc pro bezdomovce

04.02.2019 9:45

Stručně: V TV zprávách dne 31. ledna 2019 bylo mj. řečeno, že Kroměřížská radnice zkrátí finanční prostředky na provoz ubytovny Seďanka. Tato ubytovna je v současné době, kdy se mrazy pohybují okolo mínus 10°, hojně využívána místními bezdomovci, kteří za poplatek 30 Kč za noc mohou nejen přespat, ale také se umýt v teplé vodě, případně vyprat osobní věci.

Jiří Baťa: Kroměřížské radnici chybí třicet tisíc pro bezdomovce
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

Podle provozovatele ubytovny činí provozní náklady cca 60 tis. korun, ale radnice tuto částku pokrátila na 30 tis. s tím, že tato částka odpovídá nákladům na provoz ubytovny, ačkoliv dosud na provoz ubytovny poskytovala 60 tisíc korun. S 30 tisíci korunami podle provozovatele prý nemůže ubytovna zajistit poskytování uvedených služeb. Jak také provozovatel řekl, myslí si, že 60 tisíc korun není zas tak velká částka, když jde o služby občanům, kteří nemají vlastní střechu nad hlavou. S tím lze jen souhlasit, protože „ušetřených 30 tisíc korun radnici určitě nespasí. Nebo je na tom MÚ finančně až tak špatně?

V této souvislosti není od věci zmínit jiný příspěvek, resp. dotaci (což je v podstatě prašť jako uhoď), který poskytl Zlínský kraj, Zastupitelstvo zlínského kraje hulínské farnosti na opravu střechy místního kostela (údajně chráněná památka), nicméně kostela, který je v majetku církve. Tato dotace činí jeden a půl milionu korun. Takže na opravu střechy kostela, který je v majetku církve, které byly vráceny nemovitosti v řádu několika miliard korun, jsou jí vypláceny náhrady v řádech dalších miliard, tak se farnosti poskytne dotace 1,5 milionu korun, zatímco pro ubytovnu pro bezdomovce se nenajde 30 tisíc korun z mnohamilionového rozpočtu, aby mohla bezprostředně sloužit lidem bez přístřeší. To je úroveň!

Místo toho, aby církev v rámci svého základního poslání v rámci charitativní činnosti pomáhala a finančně přispěla bližním, notabene značně strádajícím, sama nestoudně žádá KÚZ o dotaci 1,5 mil. Kč na opravu svého, tedy církevního majetku. Notabene jsou to peníze, které jdou z kapes daňových poplatníků, v drtivé většině ateistů! Co na to MÚ Kroměříž, co na to KÚZ, potažmo církev?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…