Jiří Baťa: Má paní Šojdrová také jiné starosti než sirotky z Tramtárie?

20.05.2019 16:58

Volby do Evropského parlamentu se kvapem blíží a všichni kandidáti se činí leč mohou. Ani paní Šojdrová není výjimkou.

Jiří Baťa: Má paní Šojdrová také jiné starosti než sirotky z Tramtárie?
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

 A protože její volební téma  byla a je tolik „citlivá“, týkající se přijetí 50 ti dětských sirotků nejspíš ze Sýrie, kteří se mají nacházet v Řecku, ale ještě nebyli nalezeni, nadále hraje na city a počítá s naivitou lidí, že ji masivně podpoří  ani ne tak v hledání sirotků, jako že jí dají hlas ve volbách.

Nevím, jestli je paní Šojdrová tak naivní, nebo rozumově (sorry) vypatlaná když se v otázce přijetí nějakých sirotků odvolává na prezidenta Zemana, který prý v 90. letech přijal do naší země tisíce muslimských uprchlíků z Bosny. To, že je paní Šojdrová výrazně mimo reálného myšlení a tedy že ji považuji za naivní, ale spíše za hloupou, je právě toto konstatování, které je naprosto irelevantní. Je jen velká škoda, že paní Šojdrová, stejně jako jiní politici nečtou Parlamentní Listy, kde se mohou dočíst mínění veřejnosti na jejich názory, vyjádření, vystupování atp. Jinak by se také touto cestou dozvěděla, za jakých okolností byli námi v 90. letech přijati muslimští uprchlíci (má zřejmě na mysli dětské uprchlíky) z Bosny.

Především že je velký rozdíl mezi bosenskými uprchlíky a uprchlíky, kteří se k nám hrnou ani ne tak z důvodů záchrany svého údajně ohroženého života, jako za snadným, bezpracným a nad poměry požívajícím životem. Další rozdíl je v tom, že není muslim jako muslim, protože ti co se k nám hrnou, jsou vesměs muslimové, kteří vyznávají radikální islám, zatímco v Bosně spolu žijí muslimové  a všechny tři další víry, tedy islámská,  pravoslavná, katolických křesťanů a také malá židovská komunita, dlouhodobě dohromady bez větších problémů. V Bosně, na rozdíl od blízkovýchodního islámu, existuje silný vliv súfismus, což je mystický směr islámu. Co se týče otázek aktuálních v Evropě, v Bosně vznikl příklad islámských institucí i myšlenkové a náboženské tradice, která se velmi dobře spojila se sekulárním státem, který v současnosti praktikuje i sekulární islámskou teologickou fakultu. Jak výše řečeno, není muslim jako muslim.

V neposlední řadě, se bosenští muslimové, námi obecně považovaní za řadové, běžné občany bez přívlastku muslim, se u nás bez větších problémů, normálně  a cílevědomě zařadili do občanské veřejnosti, přizpůsobili se našemu životu, ale tak zákonům a středoevropským civilizačním normám společenského života. Bosenští muslimové či lépe řečeno občané bosenského původu, se u nás poznají spíše podle jména, než podle jejich původu a náboženského zaměření. Tyto fakta jsou však pro paní Šojdrovou zřejmě nepodstatná, hlavně že se jimi může ohánět když to potřebuje, jako v tomto případě pro její nedomyšlený a iracionální myšlenku, dostat do Česka 50 sirotků, notabene muslimského původu. Paní Šojdrová by měla napřed použít rozum a více myslet, než zbrkle a iracionálně jednat a vyvolávat jak politické, tak občanské zcela zbytečné diskuze a napětí. Když ale ta vidina znovuzvolení za europoslankyni je tak silná…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …