Jiří Baťa: Miluji politiky z ODS a TOP 09, tolik rozumu a chytrosti pobral málokdo!

30.01.2014 8:50

Asi se to bude jevit jako něco neskutečného, ale ono to také neskutečné je.

Jiří Baťa: Miluji politiky z ODS a TOP 09, tolik rozumu a chytrosti  pobral málokdo!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda ODS Petr Fiala

Říkám-li, že miluji politiky z ODS a TOP 09, pak  je to myšleno jak jinak, než s velkou nadsázkou. Protože co naplat, když se dnes někdo z nich vyjadřuje k nové vládě, jejímu programu a cílům a chce k tomu říct něco rádoby zajímavého nebo interesantního, pak obyčejně řeknou něco, co všichni víme, ale co hlavní, že co oni říkají co by se mělo udělat, měli vlastně dělat už oni, když vládli. Měli dělat, ale nedělali, resp. dělali pravý opak a způsobili to, k čemu dnes druhým radí, jak to napravit, odstranit, zlepšit atd. A také neopomenou  s potěšením strhat  její program všemi možnými negativy, nerelálnostmi, nevěrohodnostmi atd.Ta jejich předvídavost, vize a odhad věcí budoucích mne fascinuje. Lze tomu také rozumět tak, že z nich mluví vlastní zkušenosti, protože víme, že žádná z posledních dvou vlád nesplnila ani koaliční smlouvu, ani vládní program. Ovšem domnívat se, že je to přátelské gesto a varování, tak to jistě ne, spíše škodolibé očekávání špatných konců (stejně jako v jejich případě).    

Tak např. novopočený předseda ODS Petr Fiala již dnes má pochybnosti zásadního charakteru o schopnostech budoucího kabinetu B. Sobotky. "Vládní strany chtějí na jedné straně prosazovat štědrý sociální stát a slibují velkorysé výdaje a na druhé straně chtějí hodně uspořit, ale nedokážou říct z čeho. Je už ale jasné, na úkor koho chtějí vládnout”, říká P. Fiala a dále říká, že vláda nemá  žádnou jasnou koncepci, jakým způsobem chce Českou republiku vést. A nyní ta zmíněná moudra, které  pan Fiala pustil do etéru na vrub nové vlády: „Co je potřeba udělat pro oživení a rozvoj naší ekonomiky, přece víme. Potřebujeme omezit stále rostoucí regulaci a množství nejrůznějších předpisů norem a kontrol, které dusí naši ekonomiku, a liberalizovat trh práce a zlevnit vytváření pracovního místa,“  Především je potřeba na toto dojemné konstatování poznamenat, že k rozvoji naší ekonomiky není potřeba  jen oživení, ale přímo živé vody a provést  z mrtvých vstání, protože poslední vlády dovedly ekonomiku do kómatu a její probouzení bude stejně náročné a zdlouhavé, jako v případě člověka.

Jenže jako obvykle, pan Fiala ani slovem nezmiňuje příčiny, důvody ani viníky stavu české ekonomiky, zato ví , co a jak dělat. Takové rady jsou hodně, ale opravdu hodně farizejské a neférové, ovšem co lze od představitele ODS čekat? Pan Fiala ví, že je potřeba omezit stále rostoucí regulaci  a množství nejrůznějších předpisů, norem a kontrol. Uvědomuje si take pan Fiala,  kdo že  za posledních osm let stále něco reguloval, vydával zákony, nejrůznější předpisy, normy, vyhlášky, kontroly a další a další opatření? Vzpomene si, kdo  schválil a podepsal zákon o církevních restitucích? Byla to snad ČSSD, nebo dokonce ANO nebo KDU-ČSL? Politici z ODS a TOP 09 nahnali český stát do téměř bezvýchodné situace a dnes si hrají na chytré horákyně, resp. generály po prohrané bitvě. Měli by jako myšky (spíše krysy) studem, hanbou a s pocitem viny chodili kanálama a v tichosti očekávat dnů příštích, jak se  jiní budou usilovně snažit napravit to, co oni zcela vědomně, cíleně a nezodpovědně spáchali. To ještě mohou být rádi, že  policie,  státní zastupitelství a justice jsou natolik paralizované,  že je ještě nepostavila před soud.

Aby toho nebylo málo, tak pan Fiala bez obalu tvrdě napadl vládu B. Sobotky:  “Obáváme se (rozuměj opozice), že dnešním jmenováním se dostávají k moci lidé, kteří byli ochotni zavřít oči před jednostranným ohýbáním zákonů, kteří se nechali prověřit prezidentem a kteří se neodpovídají premiérovi a sněmovně, ale především panu prezidentovi,“ doplnil své vize  Petr Fiala. Tak mě jen napadá, co by dělali, kdyby prezidentem byl Schwarzenberg?Je mi až do smíchu když si představím, jakou politickou vizi si zvolila poslední koaliční  vláda ODS, TOP 09 a VV, později Lidem, jak “zodpovědně” plnili tolik opěvovaný vládní program a koaliční smlouvu. Abych byl objektivní,  něco přece jen splnili, bylo to však k obrazu  a ku prospěchu jich samotných. O  efektu pro společnost, konkrétně pro občany bych raději pomlčel. Zubožená ekonomika, sedmset tisíc nezaměstnaných, třicet tisíc bezdomovců, zhuntované zdravotnictví, školství, nízké důchody atd. hovoří zcela jasně. I přesto se stále cítí politici ODS a TOP 09 na pomyslné kobyle, ne nepodobné té Dona Quijota,  jen špatně okované a nezvyklé nosit jezdce.

PS: Tím nechci ani náhodou naznačit, že nemám připomínky nebo výhrady k vládě Bohuslava Sobotky. Dokonce mohu říct, že toho není zrovna málo. Ovšem při vědomí, že to neovlivním a že nějaká vláda být musí, pak tato bude snad lepší, než byla ta poslední. Ale ruku do ohně bych za to nedal. Apropo, máme takovou vládu, jakou jsme si ve volbách zvolili. To platí o té dnešní, stejně jako o těch minulých. Takže na co si vlastně stěžovat, že?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…