Jiří Baťa: Náhodné, ale tím prospěšnější „odhalení nechtěného“

11.08.2019 15:33

Díky případu s nápisem graffiti na mostním pilíři Karlova mostu, které způsobili dva cizinci, byly svým způsobem také odhaleny některé vážné problémy a nešvary v naší společnosti. Nemá to samozřejmě znamenat, že provedené graffiti bylo snad nějakou pozitivní činností, to v žádném případě, ale nebýt této události nevíme, jak lze složité věci řešit nejen snadno a jednoduše, ale také rychle a levně, či naopak na tom snadno a rychle vydělat.

Jiří Baťa: Náhodné, ale tím prospěšnější „odhalení nechtěného“
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

Po zjištění, že jistá část mostního pilíře byla „obohacena“ nic neříkajícím, pohříchu nevzhledným graffiti, zainteresované úřední osoby započaly konat. Kromě vlastního šetření Policie ČR stran pachatelů, byly také zahájeny přípravy na odstranění graffiti s tím, že k případu byli přizvání památkáři, kteří se měli ke způsobu odstranění graffiti vyjádřit a poté jej odstranit. Tady začíná první kapitola prosáknutí skutečností, které se díky jednomu člověku dostaly na veřejnost, ač zcela jistě měly zůstat utajeny. O co tedy vlastně šlo?

Předně o to, že odborníci-památkáři museli: zjistit charakter a rozsah poškození, stanovit technický způsob odstranění, proces odstraňování graffiti dát ke schválení a pak naplánovat, kdy, jak a za kolik se bude odstraňování graffiti provádět. Z uvedeného „postupu“ nevyplývá, že by se nějak spěchalo, že by šlo o čas a to přesto, že jak později zjistíme i v tomto případě hraje čas svou roli.

Mezitím však do příběhu s graffiti a jeho odstraňováním vstupuje člověk, kterého nikdo neočekával, nikdo jej nezval ani nežádal, aby se procesu zúčastnil. Tento člověk, který se odstraňováním graffiti profesionálně zabývá a živí, se sám a o své vůli rozhodl, že graffiti na pilíři mostu odstraní nezávisle na úřední moci. Rozhodl se konat, protože jak se nechal slyšet, šlo o čas a čím dříve se graffiti odstraní, tím bude čištění snažší a kvalitnější. V souvislosti s prací na odstranění graffiti zmíněným člověkem-dobrákem dovolím uvést názory občanů, kteří se k věci vyjádřili jak novinářům, tak na sociálních sítích:

  • Vodní párou hotové za dvě hoďky (hodiny), restaurátoři by se s tím kartáčkem patlali tři týdny, to byl jen odhad, aby nakonec z toho byly dva měsíce. Zajímalo by mně, kolik by si hodlali účtovat za použité chemikálie, které by jistě nebyly tak neškodné jako je voda a pára. Pěkná ukázka toho, jak se všechno předražuje, aby si každý přišel na své.
  • Je to problém, někdo si dělá ambice, jak „podojí“ stát a už to má i přislíbeno, v tom přijde někdo jiným nezvaný, udělá to samé, co by udělal on a za co mohl shrábnout pěkný balík. To není fér!
  • Památkáři to už měli v plánu tržeb na srpen a najednou je plán v pr….To je snad na žaloba na náhradu ušlého zisku.
  • Tři týdny měli na to, jak vymyslet způsob to odstranit, když je to odstraněno, tak prý neodborně. A toto jsou schopni zjistit za jedno odpoledne!
  • Celá kauza jasně dokazuje, že v ČR je mnoho úředníků a rádoby odborníků, kteří asi nemají co dělat a proto vymýšlejí a hledají, jak to udělat, aby se na tom dalo bez velké námahy co nejvíce vydělat a také chtějí ukázat, jak jsou potřební a nepostradatelní. Když pan Černý, jak zní jméno toho dobrodince, který odstranění graffiti bezplatně dokončil, na již očištěné místo nastoupila restaurátorka z Památkového úřadu, která očištění posoudila se závěrem, že očištění bylo provedeno neodborným zásahem, že na úpravě povrchu mostního pilíře se musí dodatečně provést jakési „dočišťování“, konzervování a podobné práce. K tomu řekla své jedna paní:
  • Zaráží mně ta věta „neodborný zásah“! Kdyby mi chtěl ten šéf památkářů vysvětlit, co je naopak „tak odborného“ na zásahu paní restaurátorky, jak je patrné z fotek, která to místo postříká rozprašovačem od Vietnamců nebo bůh ví čím a pak to pomalu drhne kartáčem? Tím kartáčem se to zdivo nepoškodí? To má být odborný zásah?

No, dá rozum, že na již provedené akci se chtěli také nějakým způsobem „přiživit“ i restaurátoři, přece si nenechají ujít kšeft, který jim byl de facto ukraden! Vždyť to byl původně jejich job, že ano?

Co z uvedeného vyplývá je skutečnost, že podobných odborných, specializovaných „aktivit“ v různých oborech lidské činnosti, jak se podobným způsobem dostat k jobu a balíku z eráru, je u nás nepochybně bezpočet. Jak zmínil jeden občan, práce a náklady se určí odhadem, ale v důsledku různých okolností, neočekávaných překážek v práci se nejen doba, ale i náklady z„objektivních“ důvodů nechtěně, zato nutně zvýší o 50 %! A od investorů či plátců nepadne jediné slovo nesouhlasu, odporu či zamítnutí. Taky proč, vždyť z cizího krev neteče! Nelze se potom divit, že se na různé potřebné věci a záležitosti nedostávají potřebné finanční prostředky.

Ve výše uvedením případě s graffiti se možná jednalo o několik desítek tisíc korun (škoda byla údajně vyčíslena ve výši cca 40 tisíc korun) a práce na odstranění na několik týdnů, ale jde o případy, kdy se podobně plánují státní a komunální investice či finanční prostředky v milionových, často miliardových částkách, kde ty „neočekávané“ výdaje ze státního rozpočtu jsou značné a ty pak již citelně chybí jinde. Připočteme-li k tomu rozbujelou korupci a laické jednání a nekvalifikované rozhodování nezkušených úředníků a rádobyodborníků, nelze se divit situaci, že se stále potýkáme s nedostatkem financí, ačkoliv příjmy do státní pokladny jsou stále větší a větší. Jen na okraj poznámka jako příklad: bývalý ministr kultury Staněk odvolal generálního ředitele NG Fajta pro porušování hospodářských pravidel a údajné zpronevěry cca 1,5 mld Kč, podal na něj trestního oznámení, Za odměnu byl vedením ČSSD odvolán z postu ministra. Více slov snad netřeba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka