Jiří Baťa: Přispějete také do zvonečku?

18.08.2014 17:54

Na ČT 5 jsem shlédnul malou reportáž o strádání jisté malé obce, která má, jako řada jiných obcí, také kostel. V reportáži vystupoval administrátor místní farnosti a s velmi smutným slovním doprovodem popisoval situaci o stavu kostela. Jak jinak, kostel chátrá, střechou do něj zatéká, jsou rozbitá okna, uvnitř létají holubi, všechno je zanedbané, plné prachu, zkrátka kostel je de facto v tomto stavu nepoužitelný a jako takový volá po nutné opravě. Údajně za min. 2 miliony korun.

Jiří Baťa: Přispějete také do zvonečku?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Jak však také vyplynulo ze slov administrátora, kostel mál řadu opodstatněných a vážných problémů, které z  pohledu stavu kostela a potřeby jeho opravy nejsou zrovna zanedbatelné.

Především, jak přiznal sám administrátor farnosti (farář), do kostela pokud ještě byl použivatelný, pravidelně chodili dva až tři místní občané. Je tedy otázka, zda kvůli dvěma, navíc starým občanům má smysl do kostela investovat cca 2 miliony. Nic proti kostelu, ten jaksi neodmyslitelně  do vesnice patří, ale jen za předpokladu, že jsou také peníze (církevní, ne obecní) na jeho údržbu. Tedy abychom si celou věc ujasnili, pan administrátor si totiž stěžuje, že farnost na opravu nemá peníze! Jak to že nemá peníze, když církev dostává od státu jednak dotace, ale hlavně, v rámci restitucí kromě majetku i miliardy na finanční vyrovnání. To „ctění“  představitelé církve nemají 2 miliony na opravu kostela? Nebo jim snad kostel nepatří a spoléhají, že opravu zaplatí obec z daní svých občanů? Podle slov místního starosty, obec na opravu nemá a ani se o to moc nesnaží. Zřejmě s vědomím, že kostel patří církvi a když se tak „bijí“ za každou církevní nemovitost, na kterou si dělají čáku, tak ať se starají! A má pravdu, proč by obec, zřejmě z velké části ateistických občanů, měla vrážet peníze do kostela, když není jejich.

Tento případ je ukázkou toho, jak církev „baží“ po nemovitostech, polnostech, lesích a penězích, ale stále spoléhají na to, že od státu mohou ještě řadu dotací a plateb vymámit. Přesto, že jsou jim již vraceny jak nemovitosti, tak miliardy finančního vyrovnání. Jen mimo zmíněný problém uvádím, že církev stále poukazuje na nízké platy, přitom na kněžích škudlí. Mzdy farářů, kněží, kazatelů a dalších duchovních jsou údajně dlouhodobě pod obecným průměrem. V r. 2012 byl státní příspěvek údajně 16 tisíc korun  hrubého, přičemž průměrná měsíční mzda v ČR je 24.836 Kč. Tak to alespoň uvádí PRÁVO (9.-10.08.2014) ve svém úvodníku. Jenže, podíváme-li se blíže na další údaje zde uvedené, pak ČR na platy všech 4869 duchovních každoročně posílá 1,4 miliardy korun. Jednoduchým vydělením této částky, tedy 1,4 miliardy : 4869 nám vyjde průměrný plat na jednoho duchovního. Ten vychází, světe div se, na 23.961 korun měsíčně. Kde je tedy rozdíl mezi 16 tisíci a cca 24 tisíci korunami, které (hloupý) stát dává na platy duchovních? Rozpory a nejasnosti, vyplývající z článku PRÁVA však pokračují. Na jiném místě (str.3) je zase uvedeno, že ze státní dotace na platy získávají katolíci skoro miliardu ročně. Ten zbytek jde zřejmě na ostatní součásti církve jako takové. Ale stejně, ani to není zrovna málo! Mohu ještě doplnit, že jenom pražské Arcibiskupství má v ročním rozpočtu na platy přidělenou částku 160 milionů korun!.

Jak dále uvádí sobotní PRÁVO, z dvoumiliardového balíku na letošní rok (druhá splátka přijde opět v prosinci) katolické církvi připadne víc jak jeden a půl miliardy korun. Podle interní dohody by třetina měla připadnout řádům a kongregacím a dvě třetiny diecézím a farnostem! Z toho lze usoudit, že by se z těchto peněz mohlo dostat i na výše zmíněný kostel, bude-li o něj mít církev vůbec zájem! Že ovšem církev, jakkoliv to hlásá do světa, na tom není zas až tak špatně dokazuje skutečnost, že  roční obrat jenom pražského arcibiskupství přesahuje jednu miliardu korun! O dalších nemalých podnikatelských aktivitách církve nelze pochybovat. Jen co se jim dostanou peníze na účet! Věřící občané, nezapomeňte solidárně přispět do „zvonečku“ na svou strádající církev!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…