Jiří Baťa: Prosím, prosím, pofoukejte mi bebínko! Aneb starého psa novým kouskům nenaučíš!

20.01.2014 16:42

Paní Miroslava Němcová – ještě nedávno dlouhá léta čelná představitelka a osobnost ODS, předsedkyně Poslanecké sněmovny, po odstoupení premiéra Nečase a demisi koaliční vlády v čele s její ODS, aspirantka na premiérku. Po mimořádných parlamentních volbách řadová poslankyně, zneuznaná, zhrzená první (?) dáma ODS. Je to možné? Odpověď: ano, je!

Jiří Baťa: Prosím, prosím, pofoukejte mi bebínko! Aneb starého psa novým kouskům nenaučíš!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Po skončení dlouholeté, řekněme úspěšné politické kariéry, náhlý zlom, pauza, prázdno, nic. Mohlo by se zdát, že je v tom paní Němcová  jaksi nevinně, ale opak je pravdou. Kauza premiéra Nečase, potažmo ODS se třemi rebely, ale hlavně s paní Nagyovou, jeho milenkou byla sice dostatečně výživná, přesto ji paní Němcová loajálně neodsoudila a hájila barvy ODS i samotné aktéry takříkajíc zuby, nehty.

Následky skandálu však byly natolik neúnosné, že po demisi premiéra a následného odstoupení vlády bylo přistoupeno k jednání o předčasných volbách, což se také stalo a tím byla kocábka ODS definitivně potopena. Přesto to paní Němcová nevzdala a spolu s ostatními se rozhodla vytáhnout na břeh alespoň nějaké to ráhno či kormidlo, aby bylo pro novou kocábku ODS s čím začínat. Mimořádné volby, o kterých si jen trouba mohl myslet, že v nich má ODS šanci, sebevědomou a ješitnou paní Němcovou uvrhlo do vidin vrcholu její kariéry -možnosti dostat se na post premiéra-érky, byť na dobu přechodnou, do mimořádných voleb. Paní Němcové však nebylo přáno, protože hradní pán – prezident M. Zeman byl jiného mínění a premiérem jmenoval pana  Rusnoka. Pro paní Němcovou to byl nevídaný šok, který musela zkousnout. Boj o existenci silně pošramocené ODS  nejen na pověsti, ale i na funkčnosti pokračoval, uvnitř strany se hledali a dávali dohromady lidé, kteří by mohli nastartovat novou éru ODS.  Naděje mnohých zkušených a letitých harcovníků znovu povstaly. I paní Němcová si dělala čáku na místečko  v novém vedení ODS, které se připravovalo. Zajisté pokukovala po místě nejvyšším, vždyť ona je přece paní „někdo“ (tedy alespoň si to myslela).

Sobotní Kongres ODS v Olomouci se rozhodl distancovat se od starých a letitých členů, kteří po léta figurovali více či méně (častěji méně než více) úspěšně ve vedení ODS. Kongres rozhodl dát do vedení šanci novým lidem, bohužel až na předsedu Petra Fialu, to jsou sice lidé noví, ale starých tváří (myšleno stranicky).  Asi to bylo dobře, avšak pro paní Němcovou další výraz nepřízně, nepochopení a neuznání. Výsledek hlasování na kongresu ODS v Olomouci, kde se volilo nové předsednictvo ODS, na ni nezbylo místo, když proti vítěznému Petru Fialovi (zisk 437 hlasů) získala pouze ubohých 66 hlasů. Paní Němcová se k hlasování velmi, ale opravdu velmi zatrpkle vyjádřila slovy: „ Myslím, že to nebyl fér výsledek vzhledem k tomu, co jsem pro ODS v minulosti dělala“! Lépe a přesněji to ani vyjádřit nemohla, protože je-li soudná, sebekritická a objektivní (což je otázka), musí jí být jasné, že chybovala-li ODS jako taková (a že chybovala hodně a závažně), chybovali i její představitelé a celé vedení ODS, včetně jí samotné. Václav Klaus se nevzdal čestného členství v ODS pro nic za nic, konec konců se nejednou na adresu ODS a její představitele dost srozumitelně kriticky vyjádřil.

Paní Němcová ve volbách na kongresu neuspěla, sklesle a zklamaně konstatuje, že se na ni všichni vybodli. To má prý za to, co pro ODS za celou svou kariéru udělala? Nevděk světem vládne a myslet si, že všechno co člověk dělá musí být nutně dobré a správné, se může projevit jako velký omyl. A že to skutečně omyl byl!  Stačilo jen trochu seriozního kritického zamyšlení nad připomínkami a nesouhlasem opozice, více naslouchat a reagovat na názory občanů, aby se dospělo k závěru, že co dělala ODS (včetně koaliční vlády)  nebylo vždy všechno správně a dobře. Arogance moci, není dobrá společnice, to je smrtka, která ODS pohřbila. ODS totiž kritiku arogance, jak jinak, arogantně  ignorovala a to se stalo ODS a bohužel i  paní Němcové osudným.

Ne naplákat a nechat si foukat na bebínko, paní Němcová, ale hlasitě a tisíckrát si opakovat: „Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa“. Nic víc, nic méně!

Přiznání viny, sebekritika,  to je umění a prokazuje charakter člověka.  I to k politice patří, jen se k ní a dosud nepoznané (nepřiznané) odpovědnosti politici nehlásí.  Že v tom pocitu nespravedlnosti, nedocenění, ukřivdění a zklamání však není paní Němcová sama, dokumentuje výsledek (ne)umístění se Jiřího Pospíšila, který dokonce ze strany delegátů pociťoval atak na svou osobu, aby jej nevolili. Sám to vnímá tak, že delegáti ODS k němu nemají důvěru a on neví proč!  Domnívá se, že jej delegáti kongresu přímo zařízli, když při hlasování vhazovali bílé lístky. To sice může paní Němcovou trochu málo morálně a citově uklidnit, ale na věci, tj. na hodnocení její osoby, stejně jako samotné ODS, to nic nemění. Chyby zůstanou chybami a je jen dobře, že si to delegáti kongresu uvědomili. Dosud v řadách ODS po nějaké sebereflexi a kritice nebyl sebemenší náznak a projev nedůvěry starým členům ODS je zcela na místě. Zvláště, chce-li se ODS pokusit o zmrtvýchvstání s novými, neohleděnými a minulostí ničím nezatíženými lidmi a jak se říká, starého psa novým kouskům nenaučí(š)!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.