Jiří Baťa: Upřímné doznání héérečky Evy Holubové

03.10.2019 9:00

Velmi mě potěšilo, jaký humánní, lidský a odpovědný přístup k potřebám jiných lidí prostřednictvím nepostradatelných „neziskovek“, v tomto případě „Člověka v tísni“, má héérečka Eva Holubová.

Jiří Baťa: Upřímné doznání héérečky Evy Holubové
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

V rozhovoru se zakladatelem a dnešním ředitelem neziskové organizace „Člověk v tísni“ Šimonem Pánkem jsme se mohli dozvědět, jak enormně bohulibou práci takřka po celém světě tato neziskovka vykonává. Co více, v celém světě mají pro „neziskovky“ pochopení, pokud jde o příspěvky od občanů, jen v případě Česka prý jsme(!) podle Holubové „ jen takový ubožáci a provinční hovada“!

V podstatě lze s jejím názorem souhlasit, pokud se mezi ony ubožáky a hovada řadí také sama paní Holubová, protože jak známo, ona a ostatní herci a héérečky, potažmo umělci a někteří  další z pražské kavárny, nám dávají často najevo, že oni jsou přece lepší, oni mají vždy pravdu a že bychom měli jejich slovům, potažmo radám naslouchat a respektovat je. Protože paní Holubová pojala zmíněné „ubožáctví a hovadství“ jako provinční, což je od ní velmi chvályhodné, pak to lze chápat tak, že (podle výkladu z Wikipedie) slovo „provinční“  označuje většinou takové místo, které je sídlem určitého regionu, přesněji provincie, jehož význam tuto oblast nepřesahuje. Z toho lze tedy vydedukovat, že paní Holubová měla na mysli „provincii“, tedy místo, ve které se ona a její kolegové a přátelé zdržují, nacházejí, potažmo působí a že jsou to právě oni, kteří se ke kontu „Člověka v tísni“ chovají jako „takový ubožáci a provinční hovada“!

V takovém případě, za upřímné konstatování o tom, že  povahou a charakterem lidí dané provincie, kterou má paní Holubová zřejmě na mysli  (obyčejné a slušné občany z této „provincie“ v to nepočítaje), „jsou jen ubožáci a provinční hovada“, je na místě paní  Holubové  vyslovit obdiv za postřeh a upřímný dík za sebekritiku. Ani si neuvědomuje, jakou pravdu a jak trefně se o sobě a okruhu svých přátel a kolegů vyjádřila. Tak tedy:

„Dík za upřímnost, paní Evo Holubová, ten ubožák i hovado, jak jste sebe a své přátele a kolegy nazvala, k Vám i k těm ostatním pasuje, jako Vltava ke Karlově mostu!“ (kulantně řečeno, šlo to také vyjádřit mnohem příznačněji). „Apropó, pozdravujte také spasitele zeměkoule, pana Pánka!“

Jiří Baťa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.