Jiří Baťa: Vzkaz nám občanům spoza Velké louže

13.09.2018 9:45

V Lošanech na Kolínsku byla uskutečněna tradiční vzpomínková akce pořádaná k 122. výročí narození generála, pana Josefa Mašína, který patřil k těm nejvýznamnějším českým protinacistickým odbojářům. K přítomným, prostřednictvím vnučky Sandry, z USA promluvil, resp. poslal vzkaz také generálův syn Josef, který se, jak známo, s bratrem a společníkem Paumerem v 50. letech prostřílel do západního Berlína.

Jiří Baťa: Vzkaz nám občanům spoza Velké louže
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

Nemyslím, že je nutné se blíže nebo podrobně zabývat hrdinstvím generála Mašína. Jeho zásluhy v boji proti nacistickému Německu, stejně tak v boji za osvobození Československa, jsou dostatečně známy. Rovněž jsou známy okolnosti, za kterých generál Mašín v tomto boji padl, když byl dne 30. června 1942 popraven německými okupanty. V této souvislosti poslal Josef Mašín, syn generála Mašína, žijící v USA, vzpomínkový vzkaz (dopis), ve kterém zmiňuje jisté věci a okolnosti, které mne nutí se k nim vyjádřit.

Pan Josef Mašín správně připomněl, že „Dnešní den je oslavou života a narození vojáka a bojovníka za samostatnost a svobodu své vlasti, Československé republiky“, čímž měl na mysli svého otce, generála Mašína. Průběh vzpomínkových oslav byl důstojný a odpovídal významu oslavy. Ve svém vzkazu, tlumočeném vnučkou Sandrou, však také neopomněl zmínit kritická slova na adresu současné, resp. polistopadové politické scény a také připomněl postavení a roli USA v dnešním světě.

Pan Mašín mj. vzkazuje, že se do Česka nevrátí, dokud bude v České republice existovat komunistická strana, která bude mít své kořeny v politice, státní správě i zákonech. Myslím, že není třeba vyslovovat lítost nad jeho rozhodnutím, jen se bude muset pan Mašín smířit s tím, že co bude živ, se do České republiky nevrátí. Pan Mašín zapomíná, resp. si neuvědomuje, že jakkoli je společnost a politická scéna zmítána všemožnými nedostatky a problémy, stát jako takový existuje na základních principech demokracie, a tudíž že Česká republika je uznávaný demokratický stát. Z toho vyplývá, že v rámci svobodných a demokratických voleb jsou v souladu s Ústavou ČR voleny všechny politické demokratické strany, tedy včetně KSČM, která, ať se to panu Mašínovi líbí nebo ne, je (od listopadu 1989) strana demokratická, a možná víc než některá jiná politická strana. Není to totiž tatáž KSČ z před listopadu '89, ale zcela jiný, demokratický politický subjekt, jakkoli se s tím také nemohou či nechtějí smířit v KDU-ČSL, TOP 09, ODS nebo hnutí STAN, ale to jsou spíše populistické názory, sloužící k tomu, aby do jejich stran vůbec nějaké antikomunisty dostaly.

Přesto má pan Mašín kupodivu, sice ne úplnou, ale přesto pravdu. Ve svém poselství totiž zmiňuje, že “Sametová revoluce v r. 1989 zanechala po pádu světového komunismu zemi (rozuměj v tu dobu ještě Československou socialistickou republiku) trpící Stockholmským syndromem ve stavu morální trosky. Komunisté si zvolili svého nového prezidenta (rozumí se Václava Havla), nová ústava, zaručující kontinuitu jejich zákonů, zajišťuje, aby rozkradené majetky zůstaly v rukou těch, kteří je rozkradli, a aby komunističtí zločinci nebyli potrestáni. Mnozí z nich zůstávají i nadále ve vysokých funkcích v této zemi!“ S poslední větou, na rozdíl od těch předcházejících, však nelze úplně souhlasit, protože ti komunisté, kteří se potenciálně fyzicky a reálně podíleli na bývalém komunistickém režimu, nejsou, jak tvrdí pan Josef Mašín, „nadále“ ve vysokých funkcích, protože kromě několika prvních let po listopadu 1989 (Čalfa, Dubček apod.) u moci již dále nebyli. Kromě řadových členů, kteří se po převlečení kabátu rychle začlenili do polistopadových formací (OF a j.), stali se z nich „kovaní demokraté“ a jako takoví pak stáli v čele polistopadového politického a ekonomického režimu a společnosti.

Je-li řeč o Josefu Mašínovi, žijícím v USA, není v této souvislosti od věci zmínit také jiné pozoruhodné výroky a názory, které z USA „vysílá“ k nám do Česka. Např. jeho vzkaz, že „Je na čase, aby si Evropa konečně odvykla využívat dobrosrdečnosti Spojených států amerických!“ Nabízí se otázka, jakou dobrosrdečnost má pan Mašín na mysli, jestli je to ta, že byli s bratrem přijati do americké společnosti, přestože měli na rukou krev několika lidí? Nebo dobrosrdečnost USA v jejich dobrovolné, ale zištné roli světového četníka, vydržování a podpora NATO za účelem „zajištění bezpečnosti Evropy“ před ruskou hrozbou? To máme chápat jako dobrosrdečnost, když si uzurpují právo diktovat všem státům, co mají a co nemají dělat, všechno dělají se zřejmou vypočítavostí a co horší, za jejich „snažením“ jsou miliony mrtvých! Myslím, že Evropa bude USA vděčna, až zmizí z evropského kontinentu a evropských, ale i ostatních států jejich vojenská přítomnost, jejich základny a nechají evropské a jiné státy jednat podle svých představ a svého vlastního uvážení. Protože jsou to především USA, které zvyšují napětí a hrozbu válečného konfliktu na úrovní světové války, a to nemá s dobrosrdečností rozhodně nic společného.

Je také velmi úsměvné, když pan Josef Mašín s plnou vážností říká, že „USA jsou nejzodpovědnější mocností světa. Nesou břemeno ochrany svobody i vás, kteří nevíte, co mluvíte!“ Už jen chybí, aby dodal, že je to Rusko, které ohrožuje nejen Evropu, ale svět i USA, a proto se USA vůči Evropě chovají tak „zodpovědně“, že už to ani zodpovědněji není možné. Je opravdu obdivuhodné, jak USA srdnatě a „zodpovědně“ chrání naši, ale také bezpečnost a svobodu jiných států a národů, např. Severní Koreje, Sýrie, Afghánistánu atd. Pokud jde o ty, co neví co mluví a jejichž svobodu USA „chrání“, tak myslím, že naopak je to pan Mašín, který neví, co mluví. Ale on může mluvit, co chce, je (už) přece Američan, dobrosrdečný, zodpovědný a také, jak jinak, nejchytřejší.

Nakonec poslední pozoruhodný výrok pana Josefa Mašína: „Lituji, že jsme toho v Československu nestihli víc. Mladí Češi mi píší, že se stydí za své rodiče!“ Pan Mašín má za to, že byli málo aktivní v sabotážích, málo aktivní v protikomunistickém odboji třeba i tím, že nepovraždili více nevinných lidí apod., čehož, jak říká, lituje. To jen potvrzuje jeho cynismus a cíle, když se přes mrtvoly probíjeli na Západ. K jeho tvrzení, že prý mu píší „mladí Češi“, kteří mu sdělují, že se stydí za své rodiče, prý protože jim zatajili, jaká zvěrstva se tu děla v době komunismu. No, pokud jim je dnes víc než  50 až 60 let, mohli by si snad i něco pamatovat, ale to by zase neměli děti ve věku „mladých studentů“, že? Myslím, že je to od pana Mašína zase je vychloubačná lež a propaganda, která má za cíl ospravedlnit jejich „boj proti komunismu“, jejich sabotáže a vraždy. Nemluvě o tom, že pan Mašín mylně, trapně, ale zcela vědomě nazývá poválečnou dobu, kdy se vlády ujali komunisté, za dobu „komunismu“. Taky proč ne, vždyť ne nadarmo se říká, že „Účel světí prostředky“, a pan Mašín moc dobře ví, proč to říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…