Jiří Berounský: ANO po Válkové

14.02.2015 7:34

Nejedná se o žádné zřetelné rozpory ve vládě, zejména se nejedná o žádné rozpory medializované – vláda pracuje bez jakékoli hysterie a její popularita stoupá.

Jiří Berounský: ANO po Válkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Lze ale tušit, že mezi oběma velkými vládními stranami existuje určitá rivalita, vyplývající z rozdílných ideologických pozic.

V posledním průzkumu veřejného mínění vede sice hnutí ANO stále o více než deset procent nad sociální demokracií, ale rozdíl se zmenšuje. 

Hnutí ANO je přece jen určitým nesystémovým prvkem v demokratické společnosti politických subjektů, neboť pro mnoho členů je jediným - byť asi upřímně míněným - ideologickým pojítkem nesouhlasu s politikou, která u nás dosud vládla. Ale to je málo.

Nehledě k údajné malé demokratičnosti celého hnutí, které také může přispívat k postupnému snižování jeho momentálně vedoucí role. A k tomu teď ona pravděpodobná výměna na místě šéfa spravedlnosti.

Výměna ministrů, to je totiž v koalici vždycky problém. Vzájemný poměr členů vlády jednotlivých stran je určen koaliční smlouvou, ale několikerá výměna ministrů jednoho subjektu přináší tomu druhému vždy psychologickou výhodu, která může zvyšovat vzájemné pnutí, notabene jedná-li se o vládní subjekty rozdílných ideologií.

Asi nepředstavuje žádný problém dát najevo, že takto postižený partner ve vládě nemá ve svých řadách dost odborníků, když je potřeba toho dotyčného, nebo dotyčnou vyměnit. 

A v případě hnutí ANO by se už jednalo o druhou výměnu, neboť ta první se odehrála na ministerstvu dopravy.

Vlastně by se jednalo o výměnu třetí, i když Věra Jourová odešla ve skutečnosti na vyšší pozici. Ale to občané, kteří vytvářejí výsledky veřejného mínění, už tak moc nevnímají – prostě jedná se o tři výměny.

Navíc, po událostech v muničních skladech na Moravě a po rozmíšce s náčelníkem generálního štábu armády má problémy - i když pravděpodobně nezaviněně - Martin Stropnický, rovněž reprezentant hnutí ANO, neboť ten jistě představuje civilní prvek, který musí vojáky dráždit.

Ale nedosti na tom. Vysoký úředník Ministerstva pro místní rozvoj, člen hnutí ANO, byl policií obviněn, že si řekl o úplatek. I když byl brzy po té z hnutí vyloučen a vztahuje se na něho presumpce neviny, ví se o tom a ví se, že byl z hnutí ANO.

Karlovarská buňka vyloučila – podle Respektu - tamní radní za kritický článek o vnitřním fungování hnutí, znojemský šéf místní buňky odstoupil pro nesplacené dluhy, rozkol postihl zastupitelský klub v Praze čtyři…To jsou všechno jevy, které mělo hnutí za zlé zavedeným stranám.

Jak asi dopadne další průzkum veřejného mínění? 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …