Jiří Berounský: Jak je to s energiemi

26.02.2012 13:00

Především: Energetická koncepce státu je uprostřed zimy a mrazů ve svých důsledcích přece jen pro řadového občana možná důležitější než všechny smlouvy o rozpočtové disciplině, než částečná ztráta suverenity, nebo její plné ponechání. Aby bylo čím topit a ne za moc peněz, o to by se měla vláda starat.

Jiří Berounský: Jak je to s energiemi
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

I to má řešit energetická koncepce státu, jejíž vyhotovení se však posunulo – asi i díky nástupu nového ministra průmyslu a obchodu – z konce minulého roku na konec letošního června.

Ponechme teď stranou, že obsazení ministerstva je asi víc dílem stranické partajokracie, než čehokoli jiného. Předseda vlády a předseda nejsilnější koaliční strany totiž potřeboval posílit svou stranickou pozici v jihočeské ODS, jíž je ministr průmyslu, Martin Kuba, předsedou. A tak se stal Martin Kuba ministrem průmyslu, i když je původním povoláním lékař.

Zpět však k oné, tak důležité energetické koncepci státu, o níž mluvili v diskusním pořadu Václava Moravce v neděli jedenáctého února ministr Kuba a předseda hospodářského výboru sněmovny Milan Urban. Ta je ovšem předmětem občasných článků v denním tisku i v jiných periodikách. Je zřejmě stále ve stavu zrodu, čemuž se nelze při závažnosti tématu divit. Bude ale dána k posouzení i vědecké oponentní radě.

Nový ministr uvažuje reálně o podílu jaderných elektráren: to znamená při dostavbě dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín, připouští – po prodloužení životnosti Dukovan – i výstavbu pátého bloku v elektrárně Dukovany. Podíl elektřiny z jádra by tak mohl činit zhruba padesát procent. Nevyjadřuje se dosud ke klíčové a při tom k velmi citlivé otázce prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách, jež ale přesto teprve určí podíl hnědého uhlí na paletě energetických surovin. Podíl vývozu elektřiny nelze zatím přesně určit, musíme ale v každém případě zajistit přebytek vyráběné elektřiny. Vývoz by mohl činit zhruba patnáct procent, o dovozu nelze vůbec uvažovat vzhledem ke stále se zvyšujícím cenám v důsledku plateb za emise. Energetickou koncepci nelze stanovovat na více než dvacet, pětadvacet let.

Nelze přeceňovat význam alternativních energií, zejména ne v českých podmínkách, alternativním zdrojům nepříliš přejícím. Vítr a slunce jsou v České republice zdroje nespolehlivé, protože jsou velmi závislé na počasí, ale přesto vyžadují pro svůj provoz přenosovou soustavu, dimenzovanou na maximální výkon, který je ale velmi často nerealizovaný. Nelze navíc oddělovat výrobu elektřiny od její dopravy, jak se to stalo v Německu, které ji umí vyrobit sice z větru na Baltu, ale dosud ji nedopraví nepřipravenou přenosovou soustavou ze severu země na jih. U nás je nejspolehlivějším alternativním zdrojem voda, i když v omezeném množství. Přesto oněch třináct procent, přislíbených Evropské unii do roku dva tisíce dvacet, Česká republika splní.

Jenže to je všechno teorie. V demokratickém systému může být totiž v zákonodárných sborech všechno, to znamená, i tak technická norma, jako je energetická koncepce zproblematizováno. Stalo se tak i v případě škodlivých emisí, vypouštěných do ovzduší. Možná i ze zištných důvodů průmyslové lobby. Podívejme se na téma podrobněji, neboť úzce souvisí s energetickou koncepcí, kterou mohou poslanci také třeba v mnohých ohledech zvrátit.

Vláda schválila – podle Lidových novin - podstatné zvýšení sazeb za všechny nebezpečné složky průmyslových emisí, konkrétně za tuhé znečišťující látky, za oxid siřičitý, oxidy dusíku a těkavé organické látky. Jenže co se nestalo. V poslanecké sněmovně tento návrh zákona pozměňovacími návrhy poslanci tak nepochopitelně změnili, že jde naopak na ruku znečišťovatelům. Sazby za uvedené emitované látky se sice mírně zvýšily, ale od roku dva tisíce šestnáct nebudou znečišťovatelé platit vůbec nic za oxidy a organické látky a od roku dva tisíce dvacet dva ani za tuhé znečišťující látky. Pokud návrh zákona schválí Senát a podepíše prezident, začne zákon platit. Hlasovali pro něj poslanci, jak se říká - napříč politickým spektrem – i když mnozí z nich tvrdí, že od roku dva tisíce šestnáct má stejně platit nová ekologická směrnice Evropské unie. Jenže kdo ví, co bude v roce dva tisíce šestnáct! Ono “napříč politickým spektrem“ mělo podobu dvaceti pěti hlasů ODS, dvaceti dvou hlasů komunistů, osmnácti hlasů sociální demokracie, jedenácti hlasů TOP 09 a jednoho hlasu nezařazeného poslance Škárky.

Ale na energetickou koncepci státu jsme přesto zvědavi. Snad ji poslanci příliš nepředělají. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…