Jiří Berounský: Kvóty pro imigranty

19.05.2015 21:40

Věřím, že to není jednoduché. Hovořím o tisících migrantů, kteří tonou ve Středozemním moři a o kvótách pro umístění těch přeživších, když nemluvíme o uprchlících z blízkého nebo i vzdálenějšího východu, přesněji jihovýchodu.

Jiří Berounský: Kvóty pro imigranty
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Není to sice jednoduché, ale mělo by to být jednoznačné. Ono totiž vykládat někomu, kdo se topí a za chvíli se utopí, že proti těm kvótám, co spočítala Evropská komise, máme výhrady, nebo že – jak tvrdil náš předseda vlády – chceme pomáhat uprchlíkům na základě suverénního rozhodnutí vlády, nikoliv mechanismů Evropské unie, to je tomu topícímu se málo platné.

Nebo dokonce mu vykládat, že jsme nikdy neměli žádné kolonie a že tedy vůbec nemusíme cítit nějakou odpovědnost za občany bývalých koloniálních mocností.

A že nejsme sami, že je takových států víc, i těch velkých. A skoro všechny postkomunistické jsou prý proti kvótám, včetně orbánovského Maďarska, o němž se diskutuje, je-li či není-li tam nová totalita.

U nás, v demokratickém státě v tom panuje naprostá shoda, neboť i opoziční politička se vyjádřila v Otázkách Václava Moravce s velkou úctou o stanovisku předsedy koaliční vlády k tomuto tématu. 

Škoda jen, že jsme jaksi pozapomněli, kolik statisíců uprchlíků prchalo z naší země, aby zachránili holé životy před mocipány dvou totalit, které v naší zemi byly. 

Důvodem, proč je dnes ve světě 38 milionů lidí na útěku a proč byl loni přírůstek uprchlíků 30 tisíc denně, jsou války, převraty a takzvané barevné revoluce, které lidem místo svobody a zlepšení životních poměrů přinášejí chaos, bídu a terorismus. - Foto:  ČTK/AP, Carmelo Imbesi

Náš dvanáctiletý pobyt v Evropské unii – jak píší Lidové noviny – je však charakterizován stále nataženou dlaní, nikoli ochotou ke spolupráci. I náš současný příspěvek k syrskému exodu je sporný, neboť poskytnutí azylu zhruba sedmdesáti lidem je opatření opravdu velmi skromné.

Při současné gigantické vlně uprchlíků je třeba rozlišit uprchlíky ekonomické od politických. Jenže v rozšiřující se poušti se také nedá žít. Já vím, že ohrožují i to – možná – nejcennější, co nám Evropská unie poskytuje, totiž onen jeden velký, společně sdílený schengenský prostor.

Ano, můžeme mít výhrady vůči počtu uprchlíků, které nám Evropská komise přiděluje a chtít vysvětlení, jak byly kvóty stanoveny. Ale měli bychom projevit solidaritu s Evropskou unií, jejíž jsme členem.

Nechť jsou co nejtvrději potrestány převaděčské gangy, které organizují pofiderní přeplavbu Středozemního moře – i když si obtížně dovedu představit vlastní provedení.

Nechť jsou co nejpřísněji stíháni všichni ti, kteří z náboženských důvodů masakrují při přeplavbě jinověrce. Ale naše solidarita by měla předcházet jakkoli závažným výhradám.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: „Starost o globální zdraví“ naštěstí zamítnuta. Ovšem bez nás, jako obvykle!

15:49 Ivo Strejček: „Starost o globální zdraví“ naštěstí zamítnuta. Ovšem bez nás, jako obvykle!

Denní glosa Ivo Strejčka